O výstavbe na Napoleonskom vŕšku by mal rozhodnúť Krajský úradu

11.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto v roku 1998 predala Napoleonský vŕšok - pozemok na Radvanskej 1 Ing. Stanislavovi Plutkovi z FORUM GROUP, a.s. Podľa Aktualizácie územného plánu z roku 1993 mal pozemok určenú funkciu: občiansku vybavenosť a bývanie len ako doplňujúce.

V ateliéri ARCHIA však preň vyprojektovali štvorpodlažný „polyfunkčný dom", ktorý je určený hlavne na bývanie (s celkovou obytnou plochou 7064 m2). V jeho dvoch podzemných podlažiach sa okrem 117 garáží nachádza aj občianska vybavenosť, ale len na ploche 678 m2.

Okresný úrad Bratislava I vydal 14. 11. 2000 územné rozhodnutie na túto stavbu - súhlasil s ňou. Podľa obyvateľov lokality sa však tento, v skutočnosti 5-podlažný objekt (1 podlažie definované ako podzemné sa nachádza totiž na úrovni Radvanskej ulice), do tejto štvrte nehodí, vzhľadom na nízku okolitú zástavbu. Jeho pôdorys (66,0 x 39,6 m) je skoro taký veľký ako pôdorys hlavnej budovy Parlamentu (70,0 x 37,0 m). Svojou 83 % zastavanosťou pozemku nespĺňa ani zadávacie podmienky vydané magistrátom Bratislavy, ktorý odporučil 3 nadzemné podlažia, 35 % zastavanosť a 50 % zelene, občiansku vybavenosť a bývanie len ako doplňujúcu funkciu. Vzhľadom na malú vzdialenosť vstupov do garáží (pre 117 áut) od jestvujúcich rodinných domov sa podstatne zhorší životné prostredie obyvateľov vplyvom výfukových plynov. Zeleň v jestvujúcom parčíku (dôležitý biokoridor) má byť nahradená len nízkou vnútroareálovou a strešnou zeleňou, teda stratí svoju funkciu. Výrazne sa zhoršia i podmienky dopravy na už dnes nevyhovujúcej Mudroňovej ulici.

Pretože občania nesúhlasili s územným rozhodnutím, spis bol postúpený na Krajský úrad v Bratislave. S napätím očakávame jeho spravodlivé rozhodnutie. Záleží nám na tom, aby podmienky na bývanie v našej lokalite boli príjemné a vyvážená architektúra poskytovala návštevníkom lokality relax, aby sa im nebúrila krv v žilách pri pohľade na obrovskú stavbu podobnú tým, ktoré dnes mnohokrát bez stavebného povolenia vyrastajú na najkrajších a najlukratívnejších miestach Bratislavy, ba i v centre mesta.

Združenie občanov lokality Fialkové údolie
LIST ČITATEĽOV

SPOR O NAPOLEONSKY VŔŠOK. Toto je vizualizácia sporného objektu, ktorý by mal vyrásť na Radvanskej ulici. Autori projektu Ing. arch. M. Breza a Ing. arch. M. Malovaný, CSc., tvrdia, že pri navrhovaní tohto polyfunkčného objektu brali do úvahy kritériá územnoplánovacej dokumentácie, stanovísk mestskej časti Staré Mesto, magistrátu Bratislavy, ako aj požiadavky investora. Objekt je navrhnutý z architektonického hľadiska tak, aby sa čo najviac začlenil do okolitej nesúrodej architektonickej zástavby mestských rodinných objektov a víl. Návh tiež uvažuje s vytvorením kvalitnej zelene na všetkých strešných plochách podzemného podlažia a rastlého terénu. Funkčné delenie objektu v sebe zahrňuje dve podzemné podlažia so vstupom, recepciou, garážami, priestormi pre fitnes, regeneráciu, kozmetiku, telocvičňu, saunu, masáže, ako aj priestory malej kaviarničky, Toskánskej reštaurácie a vinotéku. V troch nadzemných a jednom podkrovnom podlaží sú navrhované byty na prenájom v rôznych kategóriách a veľkostiach zodpovedajúcich budúcej klientele.

VIZUALIZÁCIA - ARCHIA

Páčil sa vám článok?