Chaos okolo cien za káblovú televíziu trvá

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

Situácia okolo zvyšovania cien za káblovú televíziu sa počas celého januára každý deň menila. To, čo platilo v čase uzávierky nášho predchádzajúceho vydania, o niekoľko dní už neplatilo. A tak nami publikované informácie neboli po vyjdení novín aktuálne. Aká je teda situácia koncom januára? Pokúsime sa o stručný súhrn.

Koncom roka 2000 platila pre ceny služieb za šírenie rozhlasového a televízneho vysielania káblovými rozvodmi cenová regulácia ministerstva financií. Od 1. januára 2001 prešla právomoc cenovej regulácie na Telekomunikačný úrad SR, ktorý však v tomto smere včas nerozhodol. To využila spoločnosť UPC, ktorá k 1. februáru 2001 rozhodla o zvýšení cien za svoje služby. Cena základného súboru KTV sa zvýšila z 54 na 57 korún mesačne a rozšíreného súboru z 200 na 280 korún. Vzápätí sa začal situáciou zaoberať Telekomunikačný úrad. Ten 8. januára rozhodol, že rozsah medziročného zvýšenia cien služieb šírenia rozhlasového a televízneho vysielania káblovými rozvodmi môže byť maximálne do úrovne ročného indexu inflácie vykázaného Štatistickým úradom SR, a to za obdobie predchádzajúcich 12 mesiacov. Rozhodnutie Telekomunikačného úradu bolo 10. januára zverejnené v Zbierke zákonov, a tým vstúpilo do platnosti.

Následne spoločnosť UPC Slovensko, s.r.o., zverejnila vyhlásenie, v ktorom trvá na ňou zvýšených cenách služieb. „UPC zásadne trvá na platnosti nových cien za služby káblovej televízie, ktoré boli zákazníkom riadnym spôsobom oznámené. Spoločnosť rozhodnutím o úprave cienneporušila žiadny v tom čase platný právny predpis a avizované rozhodnutie Telekomunikačného úradu SR preto vníma ako neadekvátne a hrubo diskriminačné. UPC si zároveň dovoľuje požiadať svojich zákazníkov, aby pri realizácii platieb za káblové služby postupovali v súlade so zmluvou uzatvorenou medzi nimi a UPC, ako aj platným cenníkom," uvádza sa vo vyhlásení UPC. Ako upozornila hovorkyňa UPC Pavla Petrlová, rozhodnutie o zvýšení cien prijala UPC ešte pred vydaním nového cenového výmeru Telekomunikačného úradu a klienti boli oboznámení jeden mesiac vopred, teda v adekvátnom predstihu.

V súčasnosti Telekomunikačný úrad skúma podklady UPC o oprávnenosti nákladov súvisiacich so službami šírenia rozhlasového a televízneho vysielania káblovými rozvodmi. To si vyžiada štyri až šesť mesiacov. Potom úrad vydá rozhodnutie o regulácii cien, ktoré sa bude opierať o túto analýzu. Dovtedy nám však zrejme nezostane nič iné, len rešpektovať ceny stanovené UPC.

(brn)

Páčil sa vám článok?