Mestu chýba tvorba urbanistickej koncepcie

7.9.2011
0
Páčil sa vám článok?

V situácii po novembri ’89 sa naskytlo množstvo príležitostí napraviť to, čo sa totalitnému režimu podarilo z Bratislavy zničiť a pokaziť. Dnes je jedenásť rokov „po“ a naše mesto je stále bez hlavnej urbanistickej koncepcie, územného plánu.

Provinčnosť, s akou sa riešia problémy slovenského „veľkomesta", je až desivá. Keďže neexistuje proti tomu, čo sa v meste rekonštruuje a stavia zdravá oponentúra, sú všetky lapsusy prijímajú, „akože" s verejným nadšením či súhlasom. V meste, kde sa zahusťujú sídliská a obmedzuje doprava na tieto sídliská, je ťažké normálne žiť. Potom problémy, ako sú drogy či kriminalita sa spoločnosť snaží riešiť nákladnými projektmi.

Len v mestskej časti Dúbravka zmizli v priebehu troch rokov tri zelené plochy, kde sa hrával futbal, kopec, kde sa v zime sánkovali deti z celého sídliska... A to všetko preto, že magistrát pozemky predal na stavbu nových bytoviek. Na jednej parcele vyrastajú šesťposchodové domy vskutku priamo za plotmi záhradok Starodúbravčanov, čo pôsobí agresívnym a arogantným dojmom.

Je evidentné, že zahusťovanie zelených relaxačných plôch je v konečnom dôsledku namierené proti kvalite života samotných obyvateľov. Ľudský rozmer sa z takéhoto urbanizmu a architektúry definitívne vytráca. V týchto prípadoch je investor vždy absolútnym pánom. Túžba mať na magistráte, ale i v mestských častiach hlavy skutočne osvietené a nie sľubotechny, je naozaj utopická. Odbornosť a záujem o občana stoja kdesi za rohom, o estetickom chápaní poslancov a zmysle pre urbanistickú koncepciu ani nevraviac.

A tak sa nestačíme diviť, že zrazu na Hodžovom námestí vyrástlo „obrovské sklo" a dve ďalšie ešte vyrastú. Miesto, kde sídli hlava štátu, je tak periferizované a degradované necitlivou a nezmyselnou architektúrou. Aké ďalšie prekvapenie nám radní naservírujú na Námestí slobody? O koncepcii oddychových a reprezentačných miest sa v tejto súvislosti nehovorí. Zrejme jediným správnym riešením je zastavanie plochy bývalého Gottwaldovho monumentu ďalším polyfunkčným objektom, ktorý sa isto reprezentačne „hodí" pred úrad vlády. Teda ďalší lapsus. Tvorba urbanistických ideí, ako je to bežné v Paríži, Viedni či v Prahe, u nás jednoducho chýba.

Michal Moravčík, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?