Spotrebiteľa treba chrániť, nie strašiť

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Láskavý čitateľ mi azda odpustí, ak sa nepripojím k súčasnej honbe na čarodejnice s názvom Vtáčia chrípka. Ak by to nemalo také vážne ekonomické dosahy, skoro by som sa na tejto téme zasmiala.

Že to na smiech nie je, ak ide o zdravie ľudí? Nuž - ak dosiaľ registrujeme na svete okolo sto úmrtí na tento (zaiste nebezpečný) vírus, potom ako hodnotiť tisíce mŕtvych účastníkov dopravných nehôd či pol milióna detí, ktoré zomreli od hladu?

Kuriózne otázky v tejto súvislosti som dostala koncom týždňa. Volala napríklad ustarostená mama, či nemusí utratiť obľúbeného miláčika svojej dcérky - vtáčika. živo si viem predstaviť šok dieťaťa, ak by tak urobila. Našťastie, volala včas a ja som ju mohla upokojiť, že vtákom chovaným v byte nákaza nehrozí. Zaujímavé boli aj ozázky chovateľov veľkých psov, či sa nemôžu nakaziť ich zvieratá, ak sú kŕmené surovými kuracími krídlami a krkmi. Nuž, ak nakupujú v normálnej obchodnej sieti, nemalo by sa nič stať. Pravda, ak uvážim, že slepecký vodiaci pes má hodnotu vysoko nad 100 000 korún, možno by som hydinu dobre prevarila.

Vráťme sa k ľuďom, ich konzumácii. Naozaj si nemyslím, že je rizikové konzumovať hydinové mäso či vajcia. Som absolútne presvedčená, že nebezpečný vírus sa v minulosti, aj v časoch našich predkov, mnohokrát vyskytol. Ibaže sa toho veľa o ňom nevedelo a aj dostupnosť informácií bola oveľa nižšia ako dnes. Nezazlievam médiám, že píšu o aktuálnych problémoch. Ak mi niečo prekáža, tak je to nie celkom uvážené hodnotenie výsledkov vedy samotnými vedcami. Koľko nevinných a zdravých kráv sme zlikvidovali v obave pred ich šialenstvom! Stálo to strašné peniaze a takmer pre nič.

Poriadnou a dôslednou veterinárnou kontrolou sa potravinový reťazec dá ustrážiť. Po slovensky povedané: ak si veterinárny a potravinársky dozor plní svoje povinnosti, potom sa na pulty obchodov nemôžu nebezpečné potraviny dostať. A to ani z dovozu! Hoci pán minister poľnohospodárstva zdôrazňuje iba zdravú domácu hydinu, mal by svoje požiadavky rozšíriť aj na dovoz. Veď jemu podliehajúca Štátna veterinárna a potravinárska správa kontroluje - alebo aspoň má kontrolovať - všetky potraviny a nie iba domáce.

Dovoľte mi vysloviť kacírsku myšlienku: V časoch tuhých mrazov a nedostatku potravy je vždy viac obetí. Či už sú to bezdomovci alebo aj vtáky. Preto by mal každý podľa svojich možností pomáhať všetkému živému. A, preboha, nezačať hneď likvidovať, napríklad chránené druhy. Nie nadarmo sa hovorí, že čo príroda pokazí, to aj napraví. Len jej netreba príliš fušovať do remesla.

Pre nás spotrebiteľov potom netreba poplašné správy ani rigoróznosť politikov, ale profesionálne riadený systém hygienickej a veterinárnej ochrany.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?