Pri výbere správcu domu si dajte pozor

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

V poslednom čase sa roztrhlo vrece so sťažnosťami súvisiacimi so správcovstvom bytov. Mám na stole veľmi zaujímavú sťažnosť, zakončená je piatimi otázkami, ktoré by mohli zajímať mnoho našich čitateľov.

Najskôr predmet sťažnosti. Vlastníkom bytov prekáža, že niektorí dôverníci či správcovia si vynucujú vstup do bytu, aby mohli osobne odčítať stav vodomerov. A navyše tak robia aj značný počet dní pred ohlásením zdražovania vodného a stočného. Vlastníci bytov chcú vedieť, ako správcovská spoločnosť s takto získanými peniazmi nakladá. Možno sa čitateľka nahnevá, ale v čase, keď sú úroky za uloženie peňazí takmer na nule, by som si takýmto detailom neničila nervy. Skôr by som protestovala proti príliš skorému odpočtu preto, lebo budem platiť viac za vodné a stočné za zvýšenú cenu!

Druhý problém, ktorý našu čitateľku hnevá, je, že sa platí podľa veľkosti bytu do fondu opráv (čo považuje za spravodlivé) ale rovnaké kritérium sa používa aj pri vyúčtovaní nákladov z tohto fondu. Ako príklad uvádza za výmenu a opravu lodžií - menšie byty majú po dve lodžie, veľké byty iba jednu. To isté je aj pri systéme ohrievačov vody. To isté je aj pri výmene meračov vody - nazdáva sa, že je nespravodlivé, aby majitelia väčších bytov doplácali na tie menšie. Nazdávam, sa, že úplná spravodlivosť je hádam iba v rukách Božích.

V našej legislatíve neviem o predpise, ktorý by spoločenstvám vlastníkov určoval spôsob, ako rozúčtovať náklad za spoločné časti domu. Všetko je závisí od dohody spoločenstva a pri tom platí zásada o vôli väčšiny vlastníkov bytov.

Tretí problém vidí čitateľka v oblasti vynášania odpadu pod rúškom noci ku kontajnerom. Nuž, v takomto prípade je každá rada drahá... Obyvatelia, ktorí za odvoz odpadu zaplatili, a náhoda neumožní vinníka odhaliť, nemajú prakticky možnosť sa proti takýmto praktikám brániť.

A teraz päť otázok našej čitateľky v pozmenenom poradí:

1. Naozaj nemôže nik okrem vlastníkov bytov kontrolovať správcovské spoločnosti? A kto môže overiť správnosť účtovných dokladov a účelnosť jednotlivých vynakladaných investícií na vlastné oči? Naozaj nie, ale na požiadanie vlastníkov bytov je správca povinný umožniť nahliadnutie do dokladov.

2. Sú nejaké predpisy, ktoré určujú výšku platu pracovníkov týchto spoločností? Pokiaľ viem, nie sú.

3. Ako je možné odmeňovať dobrých dôverníkov? Po dohode väčšiny vlastníkov mu pridať na odmene. Veď dávate zo svojho.

4. Rieši spory medzi vlastníkmi bytov a správcami iba súd, alebo je tu aj iná možnosť? Okrem súdu je už uznávaná aj medializácia, t. j. použitie služieb medializátora. Ich zoznamy vedú súdy. Je to vlastne niečo ako zmierovacie konanie a ak sa skončí neúspechom, nasleduje opäť iba cesta súdu.

5. Ako by som postupovala ja? Najskôr by som sa pokúsila získať stanovisko väčšiny vlastníkov. Podľa výsledku by nasledovalo rokovanie so správcovskou spoločnosťou. Ak by správcovská spoločnosť nepristúpila na oprávnené požiadavky, vymenili by sme ju.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?