Hračkárske zbrane môžu byť nebezpečné

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Či sa nám to páči alebo nie, vďaka pokračujúcej komercializácii aj do sveta detských rozprávok vtrhli postavy ako vystrihnuté z akčných filmov pre dospelých.

Už deti predškolského veku túžia po rôznych robotoch či Action Manoch, po zuby ozbrojených už na prvý pohľad hrozivo pôsobiacimi rýchlopalnými zbraňami, alebo aj samotných hračkárskych imitáciách samopalov, pištolí a podobných vecí. Nechajme teraz bokom otázku, do akej miery sú zbrane (hoci aj hračkárske) vôbec vhodné pre zdravý psychický vývin detí a či sú pre ne akční hrdinovia v štýle Ramba či Terminátora tými správnymi vzormi správania. Inou stránkou veci je, že takéto hračky môžu byť objektívne nebezpečné, pretože môžu ublížiť - najmä ak chýba upozornenie na možné riziko.

Netýka sa to pritom len tovaru neraz pochybného pôvodu, aký možno dostať v stánkoch kolotočiarov alebo kdesi na trhu, ale aj sortimentu, s akým sa možno stretnúť vo veľkých obchodných reťazcoch. Dokazujú to aj zistenia pracovníkov Inšpektorátu Slovenskej obchodnej inšpekcie (SOI) pre Bratislavský kraj. Napríklad pri kontrole v oddelení hračiek v hypermarkete Hypernova, ktorá sa uskutočnila 27. júna minulého roka zistili v ponuke štyri druhy výrobkov bez písomných bezpečnostných upozornení na možné nebezpečenstvo poškodenia sluchu pri nesprávnom použití hračky.

Je príznačné, že okrem jednej (plastové nákladné auto Mercedes) šlo vo všetkých prípadoch o zbrane - konkrétne o samopal Soldier Force, samopal AK-47 a samopal MO-5-K. Predávajúci je podľa zákona o ochrane spotrebiteľa povinný zabezpečiť, aby ním predávané výrobky vzhľadom na ich povahu a účel použitia obsahoval aj bezpečnostné upozornenie na možné nebezpečenstvo vyplývajúce z ich nesprávneho použitia. Tú si spoločnosť AHOLD Retail Slovakia, ktorá prevádzkuje hypermarket Hypernova, nesplnila. Preto jej Inšpektorát SOI pre Bratislavský kraj uložil pokutu 27-tisíc korún.

Nejde o ojedinelý prípad - napríklad pri kontrole v oddelení hračiek obchodného domu TESCO na Kamennom námestí, ktorú inšpektori vykonali ešte 2. marca 2004, našli v ponuke plastovú hračku - zbraň s projektilmi, policajný set NO NO.CR 138F1 bez upozornenia na možné nebezpečenstvo, ktoré vyplýva z jeho nesprávneho použitia. V tomto prípade chýbal aj návod na použitie výrobku v štátnom jazyku, takže zákon o ochrane spotrebiteľa bol porušený hneď dvakrát. Inšpektorát SOI pre Bratislavský kraj preto uložil spoločnosti TESCO Stores pokutu vo výške 50-tisíc korún.

Čo dodať? Keď už rodičia dovolia, aby ich deti sledovali filmovú a televíznu produkciu, kde sa to len tak hemží streľbou a inými bojovými výjavmi, keď už dovolia, aby nachádzali svoje vzory v po zuby ozbrojených svalovcoch a podobných superhrdinoch, mali by ustrážiť aspoň to, či hračky, s ktorými sa hrajú, nie sú nebezpečné. Ostáva len veriť, že podobných výrobkov, s akými sa stretli inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie pre Bratislavský kraj v spomenutých prípadoch, si deti na Vianoce našli pod stromčekmi čo najmenej...

Peter Verner
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?