Aj obdarovávanie má nepríjemnú stránku

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Obávam sa, že sa budem opakovať. No telefonáty našich čitateľov ma teraz, s blížiacimi sa Vianocami, stále navigujú na problémy súvisiace priamo s nimi. Ako mám poradiť, ktoré splátkové spoločnosti alebo ponúkané pôžičky sú bez rizika a - pravdaže, najvýhodnejšie?

Pri tejto otázke, ktorú v telefóne položí veľmi mladý alebo veľmi starecký hlas, mám sto chutí  zakričať? „Zadržte!“

Poznám zo svojho okolia mladé dievča, ktoré si zobralo úver vo výške 20 000 Sk. Minulo ich na kozmetiku, topánky a oblečenie za dva dni. Asi nebola v škole, keď sa preberal úrokový počet. Naivne si myslela, že päťpercentný úrok hravo zaplatí, veď čože to už je počas piatich rokov zaplatiť iba tisíc korún navyše? Keď sme jej vypočítali, koľko v skutočnosti zaplatí, chcela skákať z okna. Poznamenávam, že mala veľmi mierny, ba až ľudový úrok - veď niektorí poskytovatelia takzvaných rýchlych peňazí pýtajú aj 40 %!

Úprimne povedané, spomínaná suma je pre dobre zarábajúceho človeka bezproblémová. Ekonómovia rýchlo vyrukujú s tým, že celá Amerika žije na dlh: poslednú splátku napríklad za byt alebo dom zaplatia pri nástupe do dôchodku. Nuž neviem, mňa osobne by asi perspektíva zadlženosti po celý život nebavila. Takže uprednostňujem radšej mať usporené, alebo sa uskromniť. Nikto nepožičiava peniaze z lásky k blížnemu. Jednoducho: požičané sa musí vrátiť, žiadne zmenené životné podmienky (dlhodobá práceneschopnosť, strata zamestnania, prírastok v rodine či úmrtie) na tom nič nezmenia.

A hlášky typu „Veď nič nemám, iba biedny dôchodok a ten mi vziať nemôžu“ - ma vedia dosť nahnevať. Vážení čitatelia, každý, kto má v Bratislave byt vo vlastníctve, je bohatý! Aj keby na mlieko nemal, ale jeho byt má vysokú cenu. A dnes už žiadna firma, ktorá predáva alebo požičiava peniaze na dlh, nemá problém vymáhať svoju pohľadávku cez exekútora. Často sú zmluvy napísané tak obratne, že sa nemusí čakať ani na súdny príkaz. Podľa výšky pohľadávky potom exekútor môže siahnuť aj na byt dlžníka. A pozor na vec. Ak ide o exekúciu, je to už poriadne drahé.

Viem o prípadoch, keď sa pôvodná dlžná suma vyšplhala do astronomických výšok. Veď si len spomeňte na sumy, ktoré „lietajú“ v súvislosti s vymáhaním poplatkov za televíziu a rozhlas! Takže moja rada pre každého znie: Ak to nie je veľmi dôležité, nepožičiavajte si! Ak už si požičiate, poriadne si preštudujte zmluvu - a dajte si vysvetliť všetko, čomu čo i len trochu nerozumiete. Nebagatelizujte splátky - trest nemusí nasledovať ihneď po tom, ako ich nezaplatíte. Na dlh sa zväčšuje.

Ak príde upomienka, netvárte sa ako mŕtvy chrobák. Právo nie je na vašej strane a nakoniec všetko zaplatíte, aj vysoké náklady na exekútora. Pokúste sa o vybavenie si splátkového kalendára, alebo o odročenie splátok. Najhoršie, čo môžete urobiť, je nezaplatiť. Nikto sa vás nezastane, ak napríklad prídete o byt. Zvolila som si surovú tému? Žiaľ, aj takúto podobu majú vianočné darčeky.

Marta Černá, Fórum spotrebiteľov
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?