Hračky z Číny môžu byť životu nebezpečné

6.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Na trhu sa stále vyskytuje nekvalitný a zlý tovar dovážaný z Číny alebo z iných krajín tretieho sveta, pričom nechýbajú ani vyslovene nebezpečné výrobky vrátane hračiek pre deti.

Naznačujú to aj výsledky kontroly v desiatich veľkoobchodných skladoch, z toho piatich skladov hračiek a piatich skladov textilu, sídliacich na Starej Vajnorskej v Bratislave. Ako uviedla ústredná riaditeľka Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadežda Machútová, Stará Vajnorská je „neslávne známa“ adresa, z ktorej sa distribuuje nekvalitný a zlý tovar po celom Slovensku.

Od 15. do 26. augusta tu pracovníci Slovenskej obchodnej inšpekcie a colnej správy vykonali rozsiahlu kontrolu, pri ktorej uložili zákazpredaja na 1616 druhov výrobkov (hračiek a textilu) v celkovej hodnote takmer 22,3 milióna korún. Rukami kontrolórov prešlo asi 16-tisíc druhov tovaru, z toho okolo 15-tisíc predstavoval textil a asi tisíc hračky. V prípade hračiek bol predaj takmer všetkého - spolu 926 druhov výrobkov - pozastavený.

Iba u jedného dovozcu z Číny - firmy ORGOVÁN pozastavili predaj 275 druhov výrobkov v celkovej hodnote takmer 2,4 milióna korún, z toho bolo 28 druhov hračiek so strelami. Na hračkách chýbali názvy výrobcov, dovozcov, názvy v štátnom jazyku, bezpečnostné upozornenia a piktogramy označenia vekovej kategórie podľa platných noriem. Zistili hračky so strelami, ktoré ako projektily používajú malé guľôčky a sú uvádzané na trh ako „zbrane nevhodné pre deti do 14, resp. 18 rokov“.

Podľa N. Machútovej ide vzhľadom na vysokú kinetickú energiu striel o nebezpečné výrobky, ktoré by sa mali predávať v špecializovaných obchodoch. „V hračkárskych predajniach nemajú čo robiť,“ vyhlásila. Kontrola vo firme Orgován navyše zistila, že táto spoločnosť, ktorá v máji prijala dobrovoľné opatrenie na zamedzenie predaja výrobkov neoznačených bezpečnostnými upozorneniami a nesprávne označených zbraní, ponúkala niektoré hračky spotrebiteľom ďalej, takže dobrovoľné opatrenie nesplnila.

Pokiaľ ide o textilné výrobky, kontrola bola zameraná najmä na ich značenie symbolmi na ich ošetrovanie, údajmi o materiálovom zložení a podobne. Kontrolóri uložili zákaz predaja na 690 druhov textilných výrobkov v celkovej hodnote vyše 17,6 milióna korún.

Napríklad u dovozcu z Číny, spoločnosti YOU JOY nebolo z celkovo prekontrolovaných 1327 druhov textilného tovaru správne označených 26 druhov výrobkov v hodnote takmer 4,2 milióna korún (najčastejšie chýbali symboly ošetrenia). Na 20 druhov tovaru - šlo najmä o ponožky, osobnú nočnú bielizeň a tričká - neboli predložené certifikáty a záverečné protokoly.

U ďalšieho dovozcu z Číny, spoločnosti LEIMPORT, z 3963 prekontrolovaných druhov tovaru nebolo správne označených až 125 druhov výrobkov v celkovej hodnote vyše 1,9 milióna korún. Výrobky mali rozdielne značenia na visačke a na všitej etikete, chýbali symboly ošetrenia a vykazovali aj iné nedostatky. Na 80 druhov tovaru v hodnote takmer 2,5 milióna korún (šlo najmä o osobnú bielizeň, nočnú bielizeň, detské tepláky a tričká) neboli predložené certifikáty a záverečné protokoly.

(red)
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?