Na Železnej studienke pribudol chodník

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Nový náučný chodník pribudol minulý týždeň na Železnej studienke. Vedie na frekventovanej trase od Červeného mosta na Partizánskej lúke, cez Kľukatú cestu na Kamzík. Na náučnom chodníku je osadených 18 informačných panelov.

Novú turistickú trasu, ktorej oficiálny názov je Náučný chodník Červený most - Železná studienka - Kamzík, otvorila mestská organizácia Mestské lesy, ktorá spravuje približne 3100 hektárov lesa na území hlavného mesta. Chodník má pútavým spôsobom informovať širokú verejnosť prostredníctvom panelov, na ktorých je množstvo farebných reprodukcií. Informácie sú napísané jednoducho a zrozumiteľne a obsah textu má návštevníkom vysvetliť potrebu zodpovedného prístupu každého človeka k prírode a oboznámiť ho so vzácnosťami v okolí chodníka, ktoré je potrebné chrániť. Na tabuliach je zobrazený aj jednoduchý prehľad fauny a flóry Malých Karpát a historických pamiatok na našom území. Text je v slovenskom aj v anglickom jazyku.

Správa Mestských lesov pripomína, že každý návštevník náučného chodníka by mal rešpektovať skutočnosť, že chodník je súčasťou Bratislavského lesoparku a Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. V tejto lokalite je zakázané poškodzovanie a trhanie vzácnych rastlinných druhov. Pre zvieratá je dôležité, aby mali zachovávaný pokoj a ticho, a to najmä v čase odchovu mláďat. Veľkú opatrnosť si vyžaduje manipulácia s ohňom a samozrejmosťou je jeho kladenie len na vyhradených ohniskách. Príroda neslúži ani na skladovanie odpadkov.

Páčil sa vám článok?