Boj s čiernymi skládkami nemá konca

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Ružinov je s takmer štyridsiatimi štvorcovými kilometrami plochy druhou najväčšou v Bratislave, čo poskytuje nezodpovedným jedincom dostatok možností na ustavičné budovanie čiernych skládok.

Samospráva reaguje - aj na naše podnety v nedávnej minulosti odstránila niekoľko čiernych skládok, na jej internetovej stránke sa však stále objavujú sťažnosti obyvateľov štvrte na nové a nové nelegálne smetiská. Od začiatku roku rástlo takéto smetisko v nevykosenej burine medzi ulicou Na križovatkách a parkom na Vietnamskej ulici a nelegálne smetisko vzniklo aj pri ubytovni Inovec pri Malom Dunaji. Ako vyplýva z informácie oddelenia životného prostredia ružinovského miestneho úradu, oba priestory sú zaradené do aktuálneho programu čistenia mestskej časti.

Hovorkyňa miestneho úradu Anna Mihalčínová k tomu dodáva, že mestská časť eviduje jednotlivé skládky, pričom sa snaží tie menšie likvidovať okamžite, aby nenarástli. Napríklad neporiadok pri uličke Na križovatkách už bol v čase nášho rozhovoru zlikvidovaný. Pri likvidácii väčších skládok však Ružinov potrebuje pomoc organizácie Odvoz a likvidácia odpadu, ktorá v minulosti poskytla samospráve bezplatne kontajnery a zabezpečila odvoz odpadu. V prípade skládky pri ubytovni Inovec si však budú musieť overiť, či sa skládka nachádza na pozemku v správe mestskej časti, respektíve, kto je za priestor zodpovedný.

Hovorkyňa uvádza, že je ťažké zisťovať pôvodcov skládky, pričom mestská polícia, ktorá tieto veci kontroluje, môže nanajvýš udeliť pokutu do 1000 korún, čo je často menej ako náklady na legálnu likvidáciu odpadu. Pripomína tiež, že bez pomoci obyvateľov je úsilie samosprávy márne, nezostáva priestor, čas a prostriedky na skrášľovanie mestskej časti. Veľa dier je aj v zákonoch, pretože postih znečisťovateľov životného prostredia je viac symbolický ako účinný.

Páčil sa vám článok?