Protipovodňový múrik čaká na obnovu

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Múrik, ktorý chráni chodcov pred pádom do Dunaja a mesto pred priveľkou vodou, sa bude v nasledujúcich dvoch rokoch dôkladne rekonštruovať - vlastne ho vybudujú nanovo, jeho charakter však má byť zachovaný.

Informoval o tom technický námestník Povodia Dunaja Peter Minárik. Hoci múrik je v úseku medzi osobným prístaviskom a Propelerom zatiaľ dostatočným prvkom protipovodňovej ochrany na brehu, jeho podložie nechráni mesto pred priesakmi pri dlhodobejšom vzdutí Dunaja. Preto potrebuje pevnejšie, vodotesné a o niekoľko metrov hlbšie základy.

Rekonštrukcia sa teda bude vlastne rovnať jeho zbúraniu a postaveniu nanovo. Pre tých, ktorí pokladajú jeho siluetu za súčasť obrazu mesta, má P. Minárik upokojujúcu informáciu, že nový múrik by mal byť verný duchu pôvodného, aj keď s istými zmenami. Budú na ňom širšie a aj odolnejšie bránky vedúce k pontónom na rieke, aby sa vyhovelo zvýšeným nárokom na obsluhu osobného prístavu. O presnom výzore hovoriť ešte nemožno, lebo vec je len v predprojektovej príprave. Je možné, že múrik bude menej mohutný, so zaguľateným temenom a pribudnú na ňom konštrukčné prvky na uchytenie mobilných zábran proti povodni.

Páčil sa vám článok?