Na prevádzku nocľahárne Depaul chýbajú peniaze

3.5.2011
0
Páčil sa vám článok?

Minimálne 50.000 eur chýba neziskovej organizácii Depaul Slovensko na dofinancovanie tohtoročnej prevádzky útulku pre bezdomovcov v Bratislave. Organizácia vyzvala preto verejnosť na väčšiu solidaritu, okrem financií môžu ľudia poskytnúť trvanlivé potraviny, čistiace prostriedky a zdravotnícky materiál.

Údaje o chýbajúcich financiách sú z internej analýzy organizácie. Hlavné mesto je viazané rozpočtom, mestské zastupiteľstvo schválilo príspevok na prevádzku vo výške 60.586,40 eura. Mesto navyše nemá kapacitne využitú vlastnú nocľaháreň Mea culpa. Z toho dôvodu zodpovední usudzujú, že nie je potrebné si objednávať maximálnu kapacitu ďalšej nocľahárne, reagoval hovorca magistrátu Michal Stuška. 

"V marci bol konečne odsúhlasený dlhodobý prenájom využívaných priestorov a náklady na rekonštrukciu budú opäť iba na našich pleciach. Už aj naši donori strácajú trpezlivosť a čudujú sa nad systémom slovenského financovania sociálnych služieb. S magistrátom stále rokujeme o lepších podmienkach a vysvetľujeme naše potreby," uviedol Juraj Barát z Depaul.

Hovorca magistrátu dodal, že podľa zákona o sociálnych službách príspevok na prevádzku, samozrejme, nie je jediným zdrojom financovania služieb, ktoré poskytuje neverejný poskytovateľ sociálnej služby, a mesto Bratislava nie je jediným subjektom, ktorý si sociálnu službu môže u daného poskytovateľa objednať.

"My poslanci sme radi, že sa nám podarilo zvýšiť navrhovanú dotáciu aspoň na takú úroveň, ako je teraz. Určite sa budeme snažiť v rámci rozpočtových opatrení žiadať o ďalšie zvýšenie," povedala predsedníčka sociálnej komisie Anna Dyttertová (KDH). Považuje za správne vyzvať verejnosť aj sponzorov na pomoc, pretože bezdomovectvo sa dotýka rôznym spôsobom všetkých.

Dyttertová ďalej mieni, že touto otázkou by sa malo zaoberať aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR. Situácia v Bratislave je podľa nej vážna aj preto, lebo sa do nej sťahujú bezdomovci z celého Slovenska. "Mali by na nocľaháreň Depaul prispievať aj tie regióny, z ktorých sem ľudia bez domova prišli. Sú totiž aj také prípady, že bezdomovec má inde v SR bývanie, ale kvôli anonymite príde do Bratislavy," povedala. Začína byť neúnosné, aby len Bratislavčania zo svojich daní hradili finančné nároky takýchto sociálnych zariadení na území mesta, uzavrela.

Depaul Slovensko v nízkoprahovej nocľahárni na Ivánskej ceste pri letisku od 1. októbra 2010 do 31. marca 2011 poskytla 26.760 núdzových nocľahov pre ľudí bez domova a vydala núdznym spolu 23.360 teplých polievok.

(TASR)


Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.

Páčil sa vám článok?