Bezpečných detských ihrísk je ako šafranu

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Detské ihrisko na Furdekovej ulici nie je bezpečné. Naša čitateľka Mária Vadilová z Petržalky nám napísala, že tu často nájde odhodené rozbité fľaše a črepiny, ktoré sú pod detskou šmykľavkou. V okolí hojdačiek neraz postávajú výrastkovia s vínom v ruke.

Navyše na detskom ihrisku chýba dostatok piesku a v rohu pieskoviska je burina. Betónové stĺpy istiace drevený domček tiež nie sú pre deti najbezpečnejšie. Priestor sa podľa čitateľky počas jedného roku ani raz nevyčistil a neupratal. Ihrisko je pomerne nové a moderné, ale špinavé. Nedávno tu vyčíňali vandali, ktorí prevrátili smetné koše, rozsypali odpadky. Svoje si podľa nej urobia aj psy, ktoré na ihrisko vodia ich majitelia. Jediné vhodné, a preto zvyčajne preplnené ihrisko v tejto časti Petržalky je u saleziánov na Mamateyovej ulici. Dieťa tu v piesku nenarazí ani na výkaly, ale ani na injekčnú striekačku, ako sa to stalo našej čitateľke napríklad na Lachovej ulici pri ramene Dunaja. Práve preto tu mamičky z Mamaklubu na Gessayovej ulici chceli vybudovať oplotené detské ihrisko. Na Lachovej našli zelenú plochu, začali vybavovať a hľadať sponzorov. Udržiavať ho chceli vlastnými silami, no miestny úrad im nedal jedno z troch dôležitých potvrdení. Životné prostredie súhlasilo, územné plánovanie tiež, ale správa majetku nie. Mamičky podľa M. Vadilovej odbili tým, že ihrísk je predsa nadbytok a rušia sa.

O stave verejného detského ihriska na Furdekovej ulici číslo 6 bude podľa vyjadrenia hovorcu Petržalky Mareka Papajčíka miestny úrad informovať podnik Verejnoprospešné služby, aby dal všetko do poriadku.

Pokiaľ ide o nové ihrisko na Lachovej ulici, miestny úrad s mamičkami komunikoval a informoval ich, že pokiaľ by chceli urobiť nové ihrisko, musia mať stavebné povolenie. Ide o pozemok, ktorý bol zverený mestskej časti len ako zeleň na kosenie. V prípade ihriska by išlo o zmenu účelu využitia pozemku, čo je v tomto prípade potrebné vybavovať s magistrátom. „Nesúhlasili sme však s budovaním nového ihriska, pretože v blízkosti tohto pozemku sa nachádza ihrisko pri budove Policajného zboru, ktoré bolo v rámci projektu Obnovme si svoje ihrisko zaradené na tento rok do programu,“ uviedol M. Papajčík. Projekt vyhlásila mestská časť Petržalka spolu s Komunitným centrom rozvoja. Občania mohli podať návrhy na revitalizáciu konkrétneho detského ihriska v ich okolí a mestská časť prispela sumou 100-tisíc korún. Tento rok bude podporených šesť projektov.

Páčil sa vám článok?