Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul oslávila štvrté výročie

23.12.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nízkoprahová Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul na Ivanskej ceste v Bratislave oslávila štvrté výročie svojho otvorenia. Od roku 2006 poskytla už vyše 183 000 núdzových nocľahov pre ľudí bez domova. Pre agentúru SITA to uviedol zakladateľ nocľahárne Alojz Vlčko.

Nocľaháreň sv. Vincenta de Paul je nízkoprahovým zariadením a svoje služby poskytuje predovšetkým tým ľuďom bez domova, ktorí pre svoje závislosti či zanedbaný fyzický a psychický stav nie sú schopní splniť podmienky pre prijatie do iných zariadení v Bratislave. Prijíma aj ľudí pod vplyvom alkoholu alebo iných omamných látok. Na registrácii sa vykonáva kontrola a do zariadenia už alkohol ani návykové látky priniesť nesmú. Je tiež zakázaná ich konzumácia v areáli zariadenia. Podnetom pre vznik zariadenia bola kritická situácia v roku 2005, keď na následky podchladenia a chorôb v tuhých mrazoch zomrelo v Bratislave najmenej 19 bezdomovcov a bolo zriadené núdzové stanové mestečko.

Od otvorenia zariadenia 21. decembra 2006 prešlo cez brány nocľahárne 2 665 klientov, ktorým bol poskytnutý núdzový nocľah, teplá večera a jednoduché raňajky. V zariadení sa poskytujú aj ďalšie služby - klienti majú vytvorené podmienky na vykonanie základnej osobnej hygieny a pranie odevov. Môžu tiež získať čisté oblečenie, ktoré získava organizácia od darcov. Dôležitou súčasťou práce je poskytovanie základného sociálneho poradenstva. Sociálne pracovníčky poskytujú klientom pomoc a asistenciu pri vybavovaní základných dokladov a peňažných dávok, pri hľadaní práce či sprostredkovaní liečenia z rôznych závislostí. Sociálnym pracovníkom sa podľa Vlčka darí posúvať ľudí z ulice do bežného života, v mnohých prípadoch však ide o dlhodobý proces. 

V spolupráci so samosprávou a partnerskými organizáciami sa Depaul Slovensko snaží, aby na uliciach Bratislavy nemuseli umierať ľudia bez domova pre nedostatok pomoci. „Naším cieľom je, aby najmä v zimnom období mali ľudia bez domova šancu prežiť a nemuseli zomierať pre ľahostajnosť okolia. Ideálne by bolo, aby nezamrzol na ulici žiaden bezdomovec. Zima je pre ľudí bez domova najťažšie obdobie a sami by ju bez pomoci druhých neprežili," zdôraznil riaditeľ Depaul Slovensko Juraj Barát.

 V zimných mesiacoch stúpa počet klientov, ktorí využívajú poskytované sociálne služby na približne 150 - 170 osôb denne. Organizácia preto žiada verejnosť najmä o darovanie diek a uterákov, ktorých má v súčasnosti akútny nedostatok. Depaul Slovensko zbiera aj pánske športové a zimné oblečenie, zimnú obuv, spodnú bielizeň a ponožky, Presný zoznam vhodných typov oblečenia a hmotných darov má organizácia zverejnený na www.depaulslovensko.org. Ochotní darcovia môžu pomoc ľuďom bez domova podporiť aj finančne, napríklad cez darcovský portál www.dobrakrajina.sk, v projekte Raňajky a čistá bielizeň pre ľudí bez domova. 

Depaul Slovensko s pomocou Bratislavského samosprávneho kraja prevádzkuje od roku 2008 aj ďalšie zariadenie pre ľudí bez domova. Útulok sv. Lujzy de Marillac má kapacitu 30 lôžok a je určený pre klientov s nepriaznivým zdravotným stavom, pre chorých a prepustených z hospitalizácie. Súčasná kapacita útulku ale nestačí pokrývať potrebu starostlivosti o chorých ľudí bez domova v Bratislave, preto problematika pomoci tejto kategórii ľudí na okraji spoločnosti potrebuje podľa Vlčka naliehavo riešenie.

(sita)

Páčil sa vám článok?