Nestalo by sa nič, keby vodič chvíľku počkal

2.9.2010
0
Páčil sa vám článok?

Každý obyvateľ Dlhých dielov, ktorý využíva mestskú hromadnú dopravu, mi dá za pravdu, že prestup z električky na autobus, respektíve trolejbus alebo opačne na zastávke Molecova, nie je jednoduchý.

Grafikony prípojov sú urobené, ako sa hovorí na doraz a vodiča električky absolútne nezaujíma, že na druhej strane cesty zastavil trolejbus z Dielov a jeho pasažieri chcú prestúpiť k nemu. Veľa ľudí prechádza cez cestu tak, že riskujú vlastný život, len aby stihli prestúpiť, aby prišli na čas do práce, do školy a aby sa zasa nestalo to, čo obyčajne - električka im odíde dva metre pred nosom...

Horšie to je asi v opačnom smere. Pri prestupe z električky na autobus. Prechod je tu dosť komplikovaný už aj tým, že kým sa dostanete z jednej zastávky na druhú, tak treba prejsť dva semafory, čo niekedy trvá aj 10 minút. No najväčšia lahôdka a spríjemnenie nastane vo chvíli, keď veľká masa ľudí čaká na poslednú zelenú pred zastávkou a arogantný šofér odíde vo chvíli, keď zasvieti zelená bez toho, že by ho vôbec trápilo, že sa zrejme pokúšali stihnúť jeho spoj.

Na jednej strane sa dá pochopiť, že šoféri sa musia držať svojho grafikonu a musia odchádzať presne na čas. Mestská hromadná doprava je však v prvom rade služba pre verejnosť, služba ľuďom a pre ľudí, nie pre dobytok a ani nič podradné a pri dnešných nie nízkych cenách lístkov si myslím, že cestujúca verejnosť si zaslúži aspoň to málo - aby sa šofér autobusu či električky pozrel na druhú stranu cesty a počkal tých nešťastníkov aj s rizikom, že bude mať 30-sekundové meškanie!

Lukáš Lokaj, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?