Z Klepáča vytekali výkaly do potoka

15.7.2010
0
Páčil sa vám článok?

Nedávno zrekonštruovaný mlyn Klepáč na Železnej studienke, ktorý bol obľúbeným zastavením rekreačných turistov, má problémy. Nedávno tam čistiareň odpadových vôd prepustila do potoka odpad a výkaly.

Na vypúšťanie odpadu a výkalov z čistiarne odpadových vôd do potoka Vydrica z obnoveného mlyna Klepáč v Bratislavskom lesoparku upozornil nedávno verejnosť riaditeľ Mestských lesov Vladimír Kutka. Podľa neho zlyhal zrejme ľudský faktor a odpad vytekal z nelegálne inštalovanej čistiarne odpadových vôd priamo do potoka Vydrica.

Potok je evidovaný ako chránené územie NATURA 2000, navyše lokalita je v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty. Podľa V. Kutku sú čistiarne odpadových vôd na tomto území nevhodné kvôli malému prietoku a nízkej hladine potoka, ale aj ľudskému faktoru - ľudia totiž údržbu čističky odpadových vôd často väčšinou zanedbajú.

Riaditeľ bratislavskej organizácie Mestské lesy Vladimír Kutka žiada kompetentných, „aby v rámci svojich stanovísk zohľadňovali aj vplyv mentálnych kapacít slovenského národa a povoľovali veci, ktoré v nijakom prípade nemôžu takto ohrozovať životné prostredie, v tomto prípade hlavne deti na Partizánskej lúke, ktoré sa vo Vydrici hrajú.“ Dodal, že v letnom období je vyššia návštevnosť kvôli denným letným táborom..

Na udalosť s vypustením odpadu do Vydrice zareagoval aj majiteľ Klepáča Viliam Sedlár. Uviedol, že konkrétna čistiareň odpadových vôd je podľa neho najlepším produktom na trhu. „Má všetky parametre a v máji bola skontrolovaná a vyhodnotená ako správne pracujúca,“ konštatoval. Dodal, že obrázky dokazujú „dielo vandalizmu a zámerný čin zlomyseľných ľudí“.

Na udalosť by mali reagovať kompetentné orgány, vrátane hygienikov a inšpekcie životného prostredia tak, aby sa podobné prípady neopakovali.

(rob)
Páčil sa vám článok?