Zoo je opäť otvorená a ponúka novinky

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zoologická záhrada bola od decembra minulého roku do konca mája uzatvorená. O zmenách, ktoré v nej za ten čas uskutočnili, ako aj plánoch na jej dobudovanie, sme sa pozhovárali s jej riaditeľkou Miloslavou ŠAVELOVOU.

- Keďže sme boli obmedzení výstavbou diaľničného úseku Staré grunty - Lamačská cesta, veľmi náročné pre nás bolo aj zazimovanie zvierat. Počas uplynulých mesiacov, keď bola zoologická záhrada kvôli stavbe diaľnice zatvorená, bolo dokončené nové chovné zariadenie pre štyri druhy kozorožcov tak, aby bolo pripravené aj pre verejnosť. Okrem vybudovania DinoParku sme zrekonštruovali objekt terária číslo 1 a pripravili sme projektovú dokumentáciu na rekonštrukciu druhého objektu terária. Začali sme s prípravou úprav chovného zariadenia pre byvoly kaferské a celý čas sme riešili vplyvy stavby diaľnice, ktoré si vyžiadali rôzne zmeny v areáli, či už ide o prehliadkovú trasu, oznamy pre našich návštevníkov a podobne.

Súčasťou zmien je aj vybudovanie nového vchodu do areálu, ktorý je situovaný na inom mieste, ako boli návštevníci zvyknutí...

- Nový vchod je situovaný neďaleko miesta, kde sa nachádzal pôvodný vchod do zoologickej záhrady v čase jej otvorenia v roku 1960. Nachádza sa v bezprostrednej blízkosti hlavného vstupu do areálu Slovenskej televízie v Mlynskej doline. Nikto ho nemôže prehliadnuť, označuje ho aj billboard s naším logom, ktorý je v noci osvetlený. V meste bude navyše navigačný systém, vďaka ktorému sa do zoologickej záhrady dostane aj ten, kto vôbec nepozná Bratislavu. Súčasťou vstupného areálu je aj nové parkovisko pre našich návštevníkov, ktorí budú môcť okrem neho využívať aj parkovisko na ulici Staré grunty.

Aké ďalšie významnejšie objekty plánujete vybudovať v areáli zoologickej záhrady v najbližšej budúcnosti?

- Pripravujeme výstavbu nového pavilónu šeliem - projektovú dokumentáciu sme intenzívne pripravovali v minulom roku, už sme dostali územné rozhodnutie a v súčasnosti žiadame o stavebné povolenie, aby sa mohlo ešte v tomto roku začať s jeho výstavbou. Chceme začať aj s projektovou prípravou pavilónu primátov. Ešte v tomto roku bude zrekonštruované už spomenuté terárium číslo 2 pre terárijné zvieratá a drápkaté opičky z pralesov Južnej Ameriky.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?