V Lesoparku možno vyvrátilo až 9000 stromov

27.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

Odhadovaný počet vyvrátených stromov po májovom silnom vetre a vďaka podmočenej pôde v bratislavskom Lesoparku na Železnej studničke je takmer dvojnásobne vyšší ako sa pôvodne predpokladalo.

Ešte v máji sa totiž odhadovalo, že nepriaznivé počasie vyvrátilo a poškodilo okolo päťtisíc stromov. Malo ísť o približne osemtisíc metrov kubických drevnej hmoty na asi 11 hektároch plochy. Podľa riaditeľa Mestských lesov v Bratislave Vladimíra Kutku však bol odhad spresnený na deväťtisíc kusov, čo predstavuje približne 12 800 metrov kubických drevnej hmoty.

Doteraz bolo spracovaných okolo štyritisíc metrov kubických dreva, spracovať teda zostáva ešte 8,8-tisíca metrov kubických. Mestské lesy boli totiž zriadené v roku 1994 na správu mestského majetku - lesov. Jednou z činností organizácie je aj ťažba dreva. Táto situácia pre ňu teda prechod spôsobu ťažby z úmyselnej na spracovávanie kalamity.

"Spracovanie kalamitného dreva bude trvať do konca októbra 2010 za podmienky, že sa kalamitná situácia nebude zhoršovať," povedal pre agentúru SITA Kutka. Keďže drevo sa dá predať, o škodách sa dá skôr hovoriť v súvislosti s "výzorom" lokality a s návštevníkmi, keďže les je stále neprejazdný pre bicykle a pre peších. Okrem toho sa podľa Kutku môže následné zalesňovanie počas troch rokov vyžiadať náklady okolo 100-tisíc eur.

Situácia v Lesoparku je však už podľa neho bezpečnejšia. Všetky lesné cesty s asfaltovým povrchom sú prejazdné, prejazdná je aj červená turistická značka. Neprejazdná je však stále cesta medzi studničkami Himligárka a Šenkárka, cesta okolo Haluzického pomníku a cesta na Pánovu lúku. Mestské lesy však stále neodporúčajú vychádzky za veterného počasia. "Mnohé polo vyvrátené stromy sú opreté o susedné stromy a pri vetre hrozí ich pád," dodal Kutka.

(sita)

Páčil sa vám článok?