Voda z vodovodu je zdravotne bezchybná

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

O letákoch propagujúcich vodné filtre, v ktorých sa spochybňuje kvalita pitnej vody v Bratislave, sme sa pozhovárali s vedúcou divízie chemicko-technologickej a laboratórnej činnosti Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Evou SPÁČOVOU.

- V týchto dňoch sú do poštových schránok distribuované letáky predajcov domácich filtrov na pitnú vodu, v ktorých sa objavujú nepravdivé informácie o kvalite pitnej vody vo vodovodnej sieti. Uvádza sa v nich, že bežná mestská voda je znečistená množstvom vírusov a črevných mikróbov, dokonca aj cholerovými baktériami Vibrio cholerae, a zvýšeným obsahom ťažkých kovov, v dôsledku čoho jej užívanie poškodzuje zdravie.

Aká je v skutočnosti kvalita pitnej vody v Bratislave?

- Ubezpečujem, že pitná voda dodávaná do vodovodnej siete v Bratislave je zdravotne bezchybná. Spĺňa všetky požiadavky na kvalitu pitnej vody podľa vyhlášky ministerstva zdravotníctva pre pitnú vodu. Bratislavská vodárenská spoločnosť využíva na výrobu pitnej vody len kvalitné zdroje podzemnej vody a také mikrobiologické znečistenie, aké sa uvádza v spomenutých letákoch, sa nevyskytuje ani v najznečistenejších zdrojoch vody a už vôbec nie v pitnej vode, ktorá sa pred dodávkou do vodovodnej siete dezinfikuje. Hygienické limity vychádzajú z existujúcich vedeckých poznatkov tak, aby sa zabezpečilo, že voda určená pre ľudskú spotrebu sa môže bezpečne konzumovať počas celého života.

Kto dozerá na kvalitu pitnej vody vo vodovodnej sieti?

- Kontrolu pitnej vody v Bratislave vykonáva pravidelne jednak laboratórium pitných vôd Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ale aj regionálny úrad verejného zdravotníctva, ktorý vykonáva štátny zdravotný dozor nad kvalitou dodávanej pitnej vody. V praxi sa nemôže stať, že by do vodovodnej siete bola dodávaná pitná voda ohrozujúca ľudské zdravie. Preto občanom odporúčame, aby k informáciám, uvádzaným v letákoch propagujúcich vodné filtre, pristupovali s rezervou a pred rozhodnutím o ich kúpe sa informovali na kvalitu pitnej vody u jej dodávateľa.


Zhováral sa Juraj Handzo
NÁŠ ROZHOVOR

Páčil sa vám článok?