Takú škodu si nepamätajú ani 70-roční lesníci

3.6.2010
0
Páčil sa vám článok?

V uplynulých daždivých dňoch postihla Bratislavský lesopark kalamita nevídaných rozmerov. Ničivý vietor lámal stromy najmä v oblasti nad mestskou časťou Rača a v lesoch nad lokalitou Krasňany.

Podľa riaditeľa Mestských lesov Vladimíra Kutku extrémne vyčíňanie počasia spôsobilo zničenie približne dvanástich až štrnástich tisícok kubíkov dreva, čo je podľa neho asi ročná ťažba. Najpostihnutejšími sú oblasti nad Račou a Krasňanmi. V minimálnej miere bol zasiahnutý Lamač a okolie Železnej studienky. „Týždeň sme sprejazdňovali hlavné cesty, aby sme sa k niektorým postihnutým lokalitám vôbec vedeli dostať,“ uviedol Vladimír Kutka. Konštatoval, že lesné cesty i turistické trasy sú nepriechodné a s technikou je potrebné doslova sa presekávať. Hlavné trasy na Biely kríž, Červený kríž a Krasňany sú však v súčasnosti už priechodné. „Čo sa týka využívania turistických chodníkov pre peších a cyklistov, po žltej, červenej či zelenej, tak to bude možné v plnej miere asi až o tri mesiace,“ povedal V. Kutka. Pripomenul, že lesníci sa teraz musia venovať najmä vyvráteným zdravým stromom. Prednostne je potrebné spracovanie buka - „pretože sa vie rýchlo pokaziť a časom sa znižuje jeho kvalita,“ uviedol.

Vladimír Kutka zdôraznil, že neustále dažde a premočenie zeme znížilo stabilitu stromov. Preto boli vyvalené aj s koreňmi. Ráz krajiny v lese sa vraj zmenil a turisti ho už nebudú môcť využívať tak, ako boli zvyknutí. Podľa šéfa Mestských lesov sú turistické chodníky okrem asfaltových ciest neprejazdné, alebo prejazdné čiastočne, obchádzanie kalamitných úsekov je problémové. Najviac bola zasiahnutá cesta na Biely kríž. V úseku od Klepáča po Partizánsku lúku vyvrátil vietor menej stromov, samotnú lúku smršť obišla, rovnako ako Kačín a lamačskú stranu lesoparku.

Vladimír Kutka dodal, že spoločnosť prechádza z úmyselnej ťažby na kalamitnú. „Kalamita nám zníži objem plánovanej ťažby. Teraz vyťažíme aj drevo, ktoré by sa malo spracovať budúci rok, no a o to budeme menej ťažiť,“ uviedol. Odhadované práce súvisiace s následkami kalamity sú vraj približne dva až tri roky Predpokladaná škoda je viac ako 100 000 eur.

Robert Lattacher
FOTO - Šimi 

Páčil sa vám článok?