Partizánska lúka opäť láka Bratislavčanov, v obnove lesoparku chcú pokračovať

6.10.2006
Páčil sa vám článok?

Obnovená Partizánska lúka slúži verejnosti od začiatku júla. Rekonštrukcia areálu stála 44 miliónov korún a mesto chce s revitalizáciou Železnej studienky pokračovať až po Snežienku.

Návštevníci môžu vojsť na Partizánsku lúku už aj z prvého parkoviska za Červeným mostom. Vedie tam drevený promenádny chodník, ktorý sa rozvetvuje ponad nové oplotené futbalové ihrisko s umelou trávou. V okolí potoka Vydrica sú potom vybudované všetky detské ihriská, ale aj športoviská na rôzne loptové hry, ktoré si je možné rezervovať. K dispozícii sú napríklad aj pomôcky na cvičenie fitnes či ručná lanovka pre deti.

Ponad potok, ktorý rozdeľuje väčšiu časť lúky, sú vybudované klenuté drevené lávky a štýlové je aj zastrešené drevené sedenie pri grile. Neďaleko grilu sú informačné tabule o danom mieste, ale aj o okolí. Drevený štýl obnovenej lúky dotvárajú aj vkusne riešené odpadkové koše, ktorých je dostatočné množstvo.

Veľká časť Partizánskej lúky je zatrávnená, no mladá tráva ešte musí dostať čas, aby sa poriadne uchytila. Obnovený je aj starý amfiteáter, pri ktorom vznikol bufet s vonkajším sedením. V tomto priestore je aj moderné sociálne zariadenie vrátane WC pre telesne postihnutých, tečie tu teplá voda a zapínanie svetiel je senzorické.

Tesne pred prvým jazerom, na ktorom je postavené vyhliadkové mólo, je možné pod dreveným altánkom zakladať oheň. Inde je kladenie ohňa zakázané. Na lúku nie je zakázaný vstup so psom, ktorý však musí byť na vôdzke. Cyklisti by mali cez lúku jazdiť maximálne opatrne, alebo radšej využiť Cestu mládeže.

V rámci ďalšej obnovy Železnej studienky sa podľa riaditeľa Mestských lesov Vladimíra Kutku hľadá investor na prebudovanie areálu v takzvanej otočke pri Rotunde. V súčasnosti je tu jeden hostinec a jeden bufet. Postaviť by tu mali novú reštauráciu. Pribudne tu aj nový informačný panel. Kutka dodal, že turisti sa na Železnej studienke môžu tešiť aj na vybudovanie dvoch nových náučných chodníkov. V rámci obnovy Lesoparku mesto nedávno zrekonštruovalo Cestu mládeže od Vojenskej nemocnice až po otočku pri Rotunde. Asfaltová cesta je teraz vhodná nielen pre cyklistov, ale aj pre korčuliarov. Nový je aj chodník, osvetlenie pri ceste a pribudli nové parkovacie miesta. Hromadnú dopravu zabezpečujú ekologické linkové autobusy. Samospráva mesta dala v spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom zrekonštruovať aj Cestu na Kamzík, obnovená bola aj lanovka.

Železná studienka sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty a platí tu druhý stupeň ochrany prírody. Oblasť potoku Vydrica je územím európskeho významu.

Páčil sa vám článok?