Trh na Žilinskej končí, jeho sťahovanie je nereálne

14.4.2010
0
Páčil sa vám článok?

Koniec trhoviska na Žilinskej ulici je pre väčšinu Bratislavčanov zlou správou. Zareagoval na to aj čitateľ Damas Gruska zo Starého Mesta.

„O tom, že existencia trhoviska na Žilinskej je ohrozená, sa vie už roky: Nachádza sa na súkromnom pozemku a je len na majiteľovi, ako s ním naloží. Samospráva mala teda dosť času hľadať riešenie - trvalé a aj kultúrnejšie. Jednu príležitosť prepásla, keď predala susedný pozemok, kam sa dalo trhovisko hravo presunúť, súkromnému investorovi. Teraz na ňom stojí dom s mimoriadne vysokým počtom obyvateľov motajúcich sa okolo komunálnej (ale i celoštátnej) politiky,“ píše náš čitateľ.

Podľa jeho názoru, hrozba zániku trhoviska sa priblížila s najnovšími plánmi na výstavbu garážového domu na jeho mieste. Stále tu však je vraj vhodné riešenie na jeho záchranu. Pár metrov od trhoviska sa nachádza mestský majetok - budova starého majera. V súčasnosti ju využíva podnik VEPOS, starajúci sa o verejný priestor a podľa čitateľa by bolo najjednoduchšie presunúť trhovisko do tohto areálu.

„Keď som sa spýtal miestneho zastupiteľa, aké majú pripravené riešenie v súvislosti s trhom, a či neuvažujú o tomto riešení, tak mi odpovedal, že hádam by som nechcel, aby VEPOS sídlil niekde na okraji mesta. Nuž, odpovedal som mu, že chcel. Že by som chcel, aby v centre bol radšej trh ako VEPOS (mimochodom, v deň písania tohto textu bol jeho dvor plný kontajnerov s komunálnym odpadom),“ tvrdí D. Gruska.

Reakciu samosprávy Starého Mesta poskytla jeho hovorkyňa Alena Kopřivová: „Na Žilinskej ulici skutočne stál majer z 18. storočia, ten bol však asi pred dvadsiatimi rokmi zrúcaný. V súlade s územným plánom hlavného mesta tu mali vyrásť dve výškové administratívne budovy. Vznikol tu však dvor miestneho podniku VEPOS Staré Mesto. Pred desaťročím ho nahradil moderný areál vo vlastníctve mestskej časti Staré Mesto, ktorý bol vybudovaný pre potreby jej verejnoprospešných služieb. Po reorganizácii VEPOS začali jeho činnosti postupne na seba preberať externí dodávatelia. Areál má v súčasnosti sčasti v prenájme firma zabezpečujúca verejnoprospešné práce na území mestskej časti Staré Mesto a v krátkom čase sa doň presťahuje aj staromestský Dobrovoľný hasičský zbor. Priestory na Cintorínskej ulici, kde zbor pôsobí teraz, sú totiž v dezolátnom stave.“

„Som pravidelným návštevníkom trhoviska na Žilinskej. Mám rád jeho atmosféru, vrátane Drevenej dediny. Viem, že zelovoc v novostavbe nemôže toto trhovisko nahradiť. Aj preto som robil všetko, aby sa jeho zrušenie čo najviac oddialilo. Tento sľub som dal na začiatku tohto volebnéh obdobia Staromešťanom na verejnom zhromaždení v roku 2007,“ povedal staromestský starosta Andrej Petrek.

Ako ďalej uviedol, návrh pána Grusku na presťahovanie trhoviska do susediaceho areálu verejnoprospešných služieb je zaujímavý, ale uskutočniteľný iba vtedy, ak by bol prázdny. Mestská časť však nevlastní žiadnu nehnuteľnosť, kam by mohla hasičov presťahovať. „Neplánuje však a ani nikdy ani neplánovala predaj svojho areálu na Žilinskej, kde sídli VEPOS,“ dodala Alena Kopřivová.

(db)
Páčil sa vám článok?