Vynovený areál Partizánskej lúky otvoria 8. júla, prístupný bude o týždeň skôr

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zrekonštruovanú Partizánsku lúku v rekreačnej zóne Železná studienka slávnostne otvoria 8. júla. Pre verejnosť sprístupnia areál už prvého júla.

Na lúke bude platiť nový parkový režim. Vynovené územie má byť reprezentatívnym vstupom do lesoparku a má slúžiť ako výletné miesto najmä rodinám s deťmi a mladým ľuďom.

Na Bratislavčanmi obľúbenej lúke dalo mesto zrekonštruovať športoviská a nové sú aj detské preliezačky. Pribudol drevený chodník okolo futbalového ihriska, vyhliadkový chodník a promenádne chodníky okolo jazera. Okrem toho na jazere bude aj nové mólo, pretože v budúcnosti sa ráta s možnosťou člnkovania. Rekonštrukciou prešiel aj amfiteáter a pribudli nové sociálne zariadenia. V rámci parkového režimu budú musieť byť napríklad psy na vôdzke a oheň bude možné zakladať výhradne v grilovacom objekte. Mestské lesy by podľa zástupkyne tejto organizácie Joany Holčíkovej uvítali, keby cyklisti namiesto prejazdu lúkou využívali radšej obnovenú Cestu mládeže, aby nedochádzalo k zbytočným kolíziám.

Za obnovenie lúky zaplatí mesto 44 miliónov korún, ďalšie náklady vo výške štyri milióny uhradia Mestské lesy Bratislava. Na výstavbu športových zariadení prispeli aj krajské športové centrum a Slovenský futbalový zväz.

Rekonštrukcia Partizánskej lúky sa robila v rámci revitalizácie Železnej studienky, ktorá bola zaradená do programu priorít rozvoja mesta Bratislava. S obnovou lokality začalo mesto už v predchádzajúcom období, keď bola zrekonštruovaná Cesta mládeže, Cesta na Kamzík a lanovka zo Železnej studienky na Kamzík. Pribudli aj nové parkovacie miesta a premávať začala ekologická autobusová linka číslo 43 na plynový pohon. Cesta mládeže je prispôsobená najmä chodcom, cyklistom a matkám s kočíkmi. S opravou a predĺžením Cesty mládeže sa začalo v máji minulého roku.

Išlo o úsek dlhý viac ako dva a pol kilometra od zastávky MHD - otočky od Železnej studienky, až po Vojenskú nemocnicu. Po oboch stranách cesty pribudol cyklistický chodník s červeným asfaltovým povrchom širokým jeden a pol metra. Využívať ho majú nielen cyklisti, ale aj korčuliari. Nad novým chodníkom pribudlo aj nové osvetlenie. Opraviť bolo treba aj most nad potokom Vydrica. Okrem toho pod cestou pribudli dva tunely pre migrujúce žaby. Celá oprava Cesty mládeže aj s potrebným značením stála 57 miliónov korún.

Slávnostný program otvorenie Partizánskej lúky sa začne druhú júlovú sobotu o 10.00 h a potrvá do 20.00 h. Práce na rekonštrukcii Partizánskej lúky sa spomalili kvôli veľmi dlhej zime a daždivému počasiu.

Páčil sa vám článok?