Za výstavbu protihlukových stien bojujú petíciou

21.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Pod petíciu občanov Lamača za výstavbu protihlukových stien na diaľnici D2 a Lamačskej ceste v mestskej časti Lamač sa zatiaľ podarilo získať 85 podpisov. Pre agentúru SITA to uviedla vedúca oddelenia územného rozvoja a dopravy z miestneho úradu Vlastislava Rychtáriková.

"Počet podpisov na petíciu nie je limitovaný, chceli by sme nazbierať aspoň 100 podpisov. Petícia sa zasiela na Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií a na vedomie Národnej diaľničnej spoločnosti, hlavnému mestu a Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva," uviedla.

Ako sa uvádza v petícii, dôvodom jej podania je, "že napriek intenzívnym rokovaniam s Národnou diaľničnou spoločnosťou nedošlo k dnešnému dňu k realizácii žiadnej z protihlukových stien, nedošlo ani k realizácii čiastočnej protihlukovej stene pri Lamačskej ceste a nedošlo ani k realizácii napr. aj dočasného umiestnenia protihlukových stien." Podľa hovorcu Národnej diaľničnej spoločnosti Marcela Jánošíka síce vzájomná komunikácia trvá dlho, ale "prudký rozvoj mesta Bratislavy prináša do riešenia stále nové podnety, ktoré je potrebné zohľadniť v komplexnom riešení tohto problému v spracovávaných projektových dokumentáciách."

V decembri 2009 investor The Port doručil Národnej diaľničnej spoločnosti spracovanú technickú štúdiu predmetnej diaľnice D2 v rozšírení na 6. pruh + kolektory, ktorej súčasťou je aj nový návrh diaľničnej križovatky Lamač a súvisiacej cestnej siete. Z technickej štúdie vyplynulo, že pre elimináciu nepriaznivých hlukových pomerov v oblasti Lamača bude potrebné vybudovať protihlukové steny popri diaľnici aj popri kolektoroch. "V priebehu tohto roka začne Národná diaľničná spoločnosť zabezpečovať verejnou obchodnou súťažou zhotoviteľa dokumentácie pre územné rozhodnutie predmetného úseku diaľnice D2," uviedol Jánošík.

(sita)

Páčil sa vám článok?