Pre rekonštrukciu štadióna vyrúbu asi 400 stromov

4.3.2010
0
Páčil sa vám článok?

Výrub okolo 400 stromov si vyžiada výstavba prístupovej komunikácie a protihlukovej steny súvisiaca s rekonštrukciu Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave. Práve tu by sa mali konať Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v roku 2011, uviedla tlačová tajomníčka novomestského starostu Alžbeta Klesnilová.

Časť stromov sa nachádza v Novom Meste, časť v Ružinove. Ide o dreviny na Trnavskej ceste, Ulici odbojárov, Kalinčiakovej a Vajnorskej ulici a v areáli letného kúpaliska Tehelné pole. "Sú to aj staršie a vysoké stromy," povedala Klesnilová. S výrubom by sa malo začať v pondelok 8. marca a trvať by mal do konca budúceho týždňa.

Podľa Klesnilovej sa však v oboch mestských častiach počíta s náhradnou výsadbou zelene. V Novom Meste by sa mohli nové stromy vysadiť na Riazanskej, Račianskej a Vajnorskej ulici. Keďže je však nedostatok voľných plôch pre náhradnú výsadbu, mesto ako investor bude musieť zaplatiť finančnú náhradu za stromy. Peniaze poputujú obom mestským častiam a využiť by sa mali na údržbu verejnej zelene.

Ochranári podľa Kataríny Šimončičovej s takým masívnym výrubom nesúhlasia. "Pocíti to celé okolie, zmení sa klíma. Sú tam napríklad krásne topole, stromy rástli desiatky rokov. Betón nahradí zeleň," povedala Šimončičová. Upozorňuje pritom aj na ekologickú funkciu stromov a na udržiavanie vody v pôde.

Ochranárka si nemyslí, že náhradná výsadba bude dostatočná, adekvátnou náhradou nebude podľa nej ani plánovaný športpark. Ten chce mesto vybudovať na mieste súčasného cyklistického štadióna, ktorý sa bude búrať. Zároveň negatívne reagovala aj na výrub stromov v areáli kúpaliska. "Pán primátor pred časom povedal, že rekonštrukcia štadióna sa kúpaliska vôbec nedotkne. Bazénov teda možno nie, ale čo zeleň?" dodala Šimončičová.

Výrub stromov povolil miestny úrad v Novom Meste v októbri 2009.

(sita)

Páčil sa vám článok?