Mesto Bratislava má podiely za 1,5 mld. korún

21.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislava má v súčasnosti podiel v 16 spoločnostiach s nominálnou hodnotou viac ako 1,4 miliardy korún. V šiestich spoločnostiach má mesto najmenej 50-percentný podiel na základnom imaní. Minoritu má v 10 spoločnostiach, z toho v deviatich má podiel pod hranicou jednej tretiny.

V procese zakladania je ešte spoločnosť Zájazdy Bratislava, s. r. o., so stopercentnou účasťou hlavného mesta, ktorá je však určená na predaj po uskutočnení výberového konania. Majetkové účasti okrem Istrobanky a Incheby však neprinášajú mestu priamy finančný efekt vo forme dividend.

Niektoré spoločnosti majú pre mesto komunálno-politický význam, ako napríklad Dopravný podnik Bratislava, Odvoz a likvidácia odpadu, Metro či Mestský parkovací systém. Mesto sa pokúša o predaj neefektívnych podielov v nevýznamných spoločnostiach. Mesto však zatiaľ ponuky záujemcov o podiely nepovažuje za výhodné.

Napríklad ponuka na kúpu podielu v ČSA dosahuje len 20 percent nominálnej hodnoty. Na spoločnosť Matador - Obnova dostali v minulosti ponuku na odkúpenie podielu za asi 55 percent nominálnej hodnoty, polovica ceny však mala byť splatená vecným plnením, čo mesto odmietlo.

(brn)

Páčil sa vám článok?