Výstavba cyklotrónu Bratislavčanov zaujala

20.2.2010
0
Páčil sa vám článok?

Kontroverzné cyklotrónové centrum by malo byť postavené v tomto areáli Slovenského metrologického ústavu, neďaleko obývanej časti Karlovej Vsi.

Realizácia cyklotrónu je nezmyselná

Aj ja som odborníkom v metrológii žiarenia a som ako bývalý štatutárny námestník Slovenského metrologického ústavu (SMÚ) oboznámený s projektom Cyklotrónového centra.

Situácia sa vlastne prezentuje tak, že laici sa bezdôvodne boja žiarenia a odborníci vedia veľmi dobre, že o nič nejde, len to všetko treba náležitou propagandou vysvetliť verejnosti. Pravdou je skôr to, že odborníci opačného názoru sú tvrdým spôsobom obmedzovaní v možnostiach sa k meritu veci vyjadriť.

V SMÚ BUDÚ DVA CYKLOTRÓNY
Projekt centra nie je a nikdy nebol optimalizovaný, obsahuje dva cyklotróny, výrobu rádiofarmák a experimentálne oddelenie nukleárnej medicíny. Pre potreby Slovenska je skutočne megalomanský. Je zarážajúce, že pri projekte nad 5 miliárd korún nebola urobená žiadna štúdia alternatívnych možností a navyše pri verejnej diskusii už bolo prezentované, že vo vzdialenosti od Cyklotrónového centra ani nie 50 metrov sa plánuje vybudovať PET Centrum, kde je ďalší cyklotrón a s ním aj ďalšie kompletné oddelenie nukleárnej medicíny, ktoré sa má umiestniť do existujúcich, špeciálne vybudovaných laboratórnych priestorov SMÚ, ktoré sa tým pre metrológiu znehodnotia.

PREKROČENÉ RADIAČNÉ LIMITY
Vraj z hľadiska rádioaktivity sú účinky zámerov na okolie nepodstatné. Skutočnosť je však iná. V Správe o hodnotení, ktorú Úrad pre normalizáciu, metrológiu a skúšobníctvo SR (ÚNMS) predložil na verejnú diskusiu, je jasne dokumentované, že vo vzdialenosti 100 metrov sa prekračujú zákonom stanovené radiačné limity viac ako štvornásobne. Už len samotné susediace PET centrum prekračuje v priestoroch SMÚ radiačné limity a ohrozuje uchovávanie národných etalónov Slovenska.

OHROZENÍ SÚ AJ ZAMESTNANCI
Radiačná situácia pre pracovníkov SMÚ, ktorí pracujú vo vzdialenosti často menej ako 50 metrov sa vôbec adekvátne nevyhodnotila a očakávané hodnoty neboli sumarizované. Napriek tomu podľa autorov Správy o hodnotení sa prekračujú radiačné limity až 11-násobne! Dá sa však očakávať, že skutočnosť bude ešte horšia a zamestnanci budú musieť akceptovať hodnoty až 25-násobne vyššie ako stanovujú zákony SR. Táto hodnota asi nie iba zhodou okolností zodpovedá požiadavke predsedu ÚNMS adresovanej hlavnému hygienikovi povoliť zvýšenie limitov pre lokalitu SMÚ práve 25-krát, ktorú úrad žiadal vo februári 2001!

VO SVETE JE TO INAK
V skutočnosti je zámer realizovať oba projekty v areáli SMÚ technicky aj obsahovo nezmyselný. Nie je pravda, že počet zariadení, aké sa tu plánujú, bude vo svete čoskoro trojnásobný. Naopak, nikde vo svete sa v husto obývanej zóne nerealizuje projekt s 3 cyklotrónmi a uvedenými zariadeniami súčasne. PET centrum má byť rozhodne úplne inde a samotný projekt Cyklotrónového centra by mal byť optimalizovaný a musia byť vykonané všetky výpočty a štúdie tak, aby skutočne neohrozoval svoje okolie vrátane SMÚ.

Ing. František Gábriš, Bratislava


Cyklotrón nie je žiadny jadrový reaktor

V poslednom čase je neustále pretriasaná otázka cyklotrónu. Ako vysokoškolský pedagóg som učil v jednom hlavnom predmete i stavbu hmoty, elektrónovú teóriu kovov ako i vlastnosti materiálov. Keďže bývam tiež v lokalite Karlova Ves, téma cyklotrónu sa ma rovnako týka ako aj ostatných obyvateľov.

AKO ŽIARI CYKLOTRÓN
V princípe je cyklotrón kruhový urýchľovač drobných alebo elementárnych častíc z atómov niektorých prvkov, ako sú napr. elektróny alebo protóny. Na dvoch stranách cyklotrónu sú umiestnené tzv. duanty, čiže pravá a ľavá komora, ktoré tvoria srdce urýchľovača. Medzi duantami sa vytvára vysoké napätie, kde vzniká i veľké elektromagnetické pole. To núti častice, aby sa vydali na mnohokrát opakovanú cestu z jednej komory do druhej. Častice sú teda možno povedať v akomsi kolotoči. Čím viac sa zvyšuje rýchlosť elementárnych častíc v cyklotróne, tým viac sa zväčšuje odstredivá sila. Častice sa tak postupne od stredu urýchľovača postupne vzďaľujú k vonkajším bočným stenám cyklotrónu až v konečnom dôsledku odídu z víru von.

Celý cyklus sa deje v uzavretom priestore. Tým sa však púť elementárnych častíc neskončí, ale práve naopak po opustení kolotoča ich čaká to, prečo sa častice urýchlili, tzn. musia vykonať prácu. Lúč zrýchlených elementárnych energiou nabitých častíc vykoná svoje poslanie - prácu v špeciálnom priestore, ktorému sa hovorí terčová komora. Tam zväzok lúčov narazí na vložený terč, ktorý môže byť z rôzneho druhu materiálu, čím zmení vlastnosti predmetného materiálu terča, alebo ak sa tak vyrobia špeciálne liečivá - tzv. rádiofarmaká, ktoré slúžia na rôzne účely, napr. včasnú diagnostiku ochorení, ako aj na priamu liečbu zhubných nádorových ochorení a takto sa výrazne zvyšujú možnosti vyliečenia pacientov.

CYKLOTRÓN NIE JE REAKTOR
Na svoju česť a svedomie vyhlasujem, že cyklotrón nie je v žiadnom prípade jadrový reaktor! Cyklotrón možno na rozdiel od reaktora hocikedy vypnúť, stačí vypnúť vypínačom prívod elektrickej energie a cyklotrón je zastavený. Nič sa nedeje. Podobne pri poruche, ak sa niečo poškodí na cyklotróne - vypne sa! V tom okamihu všetko stojí, aj vyžarovanie. Častice v cyklotróne sa pohybujú v elektrickom a magnetickom poli. Preto v súvislosti s cyklotrónom nemožno v žiadnom prípade hovoriť ani o jadrovej havárii. Je to podobné ako pri r?ntgene, - po vypnutí prúdu sa nič ner?ntgenuje.

Námietka s elektromagnetickým poľom, že je silné a škodí? To sa dá efektívne odtieniť, čo sa aj pri cyklotrónoch robí. Ľudia chodia vonku popod vedenia vysokého napätia a silné elektromagnetické pole nikomu neprekáža, hoci tam nie je žiadne odtienenie.

Cyklotróny neprodukujú ani žiadne častice navyše, ktoré by boli odpadom. Produkty - medikamenty z terčovej komory majú tiež veľmi krátky polčas rozpadu, tzn., že samovoľne veľmi rýchlo strácajú svoje rádioaktívne vlastnosti, teda majú len malú životnosť.

Pavel Slyško, Bratislava


Občanov môže ohroziť aj havária cyklotrónu

Na stretnutí občanov Karlovej Vsi 26. septembra, kde sa mali zoznámiť so zámerom vybudovať Cyklotrónové centrum bol zo strany navrhovateľa siláckym spôsobom vykreslený problém nutného budovania centra v Slovenskom metrologickom ústave ako prostriedok na liečenie, resp. diagnostikovanie zhubných nádorových ochorení.

Problém je v tom, že navrhovateľ zamlčal rozdiel medzi výkonom cyklotrónu umiestneného v nemocnici, ktorého výkon je prispôsobený potrebám liečenia a cyklotrónom DC 72 podstatne vyššieho výkonu, ktorý má v prvom rade zameranie na komerčnú výrobu rádioaktívnych materiálov.

V článku z 20. čísla Bratislavských novín prof. Ružička sa akoby spoluvlastník tohto centra uráža na nadpis petície občanov „Nechceme zomrieť na rakovinu kvôli cyklotrónu" a tvrdí, čo je každému známe: Cyklotrón je tu práve na to, aby pomáhal liečiť rakovinu. Pán profesor nechce totiž počuť, že umiestnenie cyklotrónu v SMÚ situovanom v husto obývanom sídlisku v Karlovej Vsi skutočne ohrozuje zdravie občanov žijúcich v okolí. Alebo ďalej sa uráža na tvrdenie predkladateľov petície, že realizácia zámeru znehodnotí najnovší objekt SMÚ, ktorý stál daňových poplatníkov 100 miliónov korún, ba dokonca tvrdí, že centrum je budované z prostriedkov pochádzajúcich z deblokácií, a teda daňových poplatníkov nestojí ani korunu. Aký omyl, dlh, ktorý sa teraz deblokuje nebol z peňazí daňových poplatníkov?

Profesor Ružička nechce vedieť, že občanov netreba presviedčať o potrebe Cyklotrónového centra, ale že občania nesúhlasia s jeho umiestnením v SMÚ, situovanom priamo v lesoparku, ktorý je rekreačnou zónou obyvateľov Karlovej Vsi, Dlhých Dielov a Dúbravky. Nebezpečenstvo úniku škodlivého rádioaktívneho žiarenia do okolia, ktoré by nielen znehodnotilo životné prostredie, ale bolo by aj potenciálnou hrozbou pre životy v okolí žijúcich občanov, vidia občania v prípade vzniku havárie na zariadeniach cyklotrónu, či už vplyvom prírodnej katastrofy, sabotáže alebo zlyhaním ľudského faktora pri obsluhe, ale najmä pri možnom a nečakanom teroristickom útoku. Tieto faktory musia byť rozhodujúce pri výbere miesta, kde v dostatočnej vzdialenosti nie je ľudské obydlie, aby nebolo znehodnotené životné prostredie a najmä neboli ohrozené životy občanov.

Vladimír Horváth, Karlova Ves


Nikto nemá právo vnucovať ľuďom riziko

Petičný výbor občanov a mimovládne organizácie, ktoré sa zaoberajú projektom Cyklotrónového centra SR, ktoré sa má realizovať v areáli Slovenského metrologického ústavu v Karlovej Vsi, pre objektívnosť informácie dopĺňajú, že nespochybňujú projekt ako taký a jeho využitie v medicíne. Protestujú však proti jeho umiestneniu na kraji husto obývaného sídliska, iba 150-200 m od prvých domov.

Cyklotróny sú totiž zdrojom rádioaktívneho žiarenia, ktoré sa v podobe plynných a aerosólových emisií bude šíriť do okolia. Rovnako aj časť kvapalných odpadov sa po zmiešaní s nerádioaktívnou vodou bude vypúšťať do kanalizácie. To nepopierajú ani predkladatelia projektu. Podstata sporu je inde - v otázke škodlivosti umelého rádioaktívneho žiarenia, ktoré sa takýmto spôsobom bude dostávať počas 30 rokov do prostredia sídliska, v ktorom žijú ľudia. Tvrdenie zástancov projektu, že ide o také nízke dávky, že radiačná záťaž je zanedbateľná, z pohľadu občanov neobstojí.

NEEXISTUJE NEŠKODNÁ DÁVKA RÁDIOAKTIVITY
Nikto nevie presne určiť, aká dávka vyvolá u ľudí rakovinu, leukémiu či iné ťažké choroby. Odborníci sa však zhodujú na tom, že určitá pravdepodobnosť existuje aj pri veľmi nízkych dávkach žiarenia. Preto udávajú tzv. smerné hodnoty žiarenia, ktoré predpokladajú smrť alebo ťažké zdravotné poškodenie iba niekoľkých ľudí, ktorých počet sa v porovnaní s celkovou štatistickou vzorkou zanedbáva - asi ako pri zásahu bleskom. Avšak vzhľadom na biologické účinky rádioaktívneho žiarenia žiaden odborník na svete nezaručí, že práve takáto nízka dávka nebude „spúšťačom", ktorý napokon v tele človeka naštartuje rakovinový proces. Pritom každý človek reaguje inak, niektorí, napr. deti, sú na škodlivé účinky oveľa citlivejší - štatistika však pozná iba „priemerných" ľudí. Rádioaktivita teda riziko zvyšuje. A tu sa dostávame k zásadnej otázke - majú predkladatelia projektu právo vystavovať obyvateľov Karlovej Vsi zvýšenému riziku?

NESERIÓZNE SPRACOVANIE PROJEKTU CYKLOTRÓNU
Riešenie jednoznačne existuje - stačilo by, aby sa CC zrealizovalo v dostatočne veľkej vzdialenosti od obývaných sídlisk. Pred pár dňami sa uskutočnilo verejné prerokovanie správy o projekte v zmysle zákona č. 127/94 o posudzovaní vplyvu na životné prostredie, ktoré ukázalo jeho vážne nedostatky. Napríklad, že predkladatelia sa ani len nezaoberali umiestnením CC inde. Vôbec ani nepredložili ekonomickú analýzu, ktorá by dokazovala rentabilitu projektu za 6 miliárd Sk - časť vyrábaných rádio anuklidov sa má totiž vyvážať do zahraničia, hoci susedné krajiny už svoje cyklotróny majú.

CYKLOTRÓN NÁS BUDE STÁŤ MILIÓNY KORÚN
Tvrdenie prof. Ružičku, že CC daňových poplatníkov nestojí ani korunu, je nepravdou. Na prerokovaní aj v správe predkladatelia na čele s riaditeľom ÚNMS prof. Podhorským priznali, že doteraz sa vynaložilo 600 miliónov korún zo štátneho rozpočtu a aj neskôr pôjdu na projekt milióny. CC prekračuje smernú hodnotu rádioaktívneho žiarenia pre obyvateľa 10 µSv/rok, stanovenú hlavným hygienikom SR, v areáli SMÚ až 10-násobne! A tak ďalej. Možno predkladateľov považovať za serióznych, keď s týmto vedomím predložili správu o projekte na verejné posúdenie? Nikto zatiaľ neuviedol dôvod, prečo by vôbec občania bývajúci v okolí CC mali zvýšené zdravotné riziko podstupovať, keď nemusia a ani nechcú.

Ľubica Trubínyová, Greenpeace
FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?