Odborná i laická verejnosť považuje stav zelene v Starom Meste za nevyhovujúci

4.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Stav verejnej zelene a úroveň kvetinovej výzdoby v meste, najmä v jeho centre, patrí medzi témy, ktorým sa venujeme pravidelne. Ohlasy odbornej i laickej verejnosti svedčia o tom, že súčasný stav považujú za nevyhovujúci.

Pripomeňme, že prd rokom sme sa venovali aj verejnej súťaži na výber dodávateľa údržby zelene v Starom Meste, ktorú organizoval VEPOS. Máme podklady, ktoré nasvedčujú tomu, že súťaž mala čudný priebeh a trvalo takmer rok, kým sa ju podarilo ukončiť tak, aby to vyhovovalo predstavám VEPOS-u.

Ako upozorňujú odborníci, ktorých písomné stanovisko máme v redakcii, výsledok vidieť aj na realizácii úprav, ktoré sme vystavili kritike na stránkach Bratislavských novín. Títo odborníci sú presvedčení, že dodávateľ VEPOS-u odborne zlyhal, hoci riaditeľ VEPOS-u Jozef Cepek jeho odbornosť obhajuje vzdelaním pracovníkov.

Napríklad úprava, aká sa vykonala pred Slovenským národným divadlom, by bola vhodná v súkromnej záhrade, nie však pred budovou SND, ktorá je slohovým historickým objektom, a preto potrebuje aj adekvátnu úpravu svojho okolia. Divadlo navštevuje množstvo občanov zo zahraničia, napríklad z Viedne, a súčasný stav jeho okolia nie je dobrou vizitkou pre naše mesto. To isté platí aj pre nábrežie Dunaja, ktoré teraz aj s integračným kopčekom pôsobí trápne.

Odborníci na záhradnú architektúru, ktorým sme viackrát dali priestor na stránkach Bratislavských novín, sa zhodujú v názore, že VEPOS ako investor by mal zastaviť činnosť svojho dodávateľa už len pri pomyslení na takéto riešenie. Bolo by zaujímavé vedieť, ako je v prípade pracovníkov zabezpečujúcich starostlivosť o zeleň v historickej časti Starého Mesta odborne krytá ich činnosť. Pokiaľ ide o aktivity organizácie VEPOS v Medickej záhrade, treba upozorniť, že ide o historický pamiatkovo chránený objekt. Natíska sa otázka, či VEPOS má na realizované úpravy, ktoré kritizovali aj občania, potrebný súhlas od zainteresovaných inštitúcií.

Na margo kvetinovej výzdoby v meste sa žiada dodať, že v prípade cibuľovín šlo o darovaný materiál. Pevne veríme, že riaditeľ spoločnosti VEPOS Jozef Cepek nám predloží aj informácie o finančných nákladoch na zeleň, ak ho o to požiadame.

Juraj Handzo
FOTO - Oto Limpus

Páčil sa vám článok?