Problém optických káblov ešte nedoriešili

27.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Problém s natiahnutými káblami na stĺpoch verejného osvetlenia v bratislavskej Petržalke spoločnosťou Digi Slovakia, s.r.o., nie je ešte doriešený. Spoločnosť čaká na vyjadrenie Okresného súdu Bratislava I. na odvolanie voči predbežnému opatreniu súdu.

Ten ešte v novembri minulého roka nariadil po podanom návrhu konkurencie dočasne pozastaviť akékoľvek služby retransmisie prostredníctvom elektrokomunikačnej siete vybudovanej v mestskej časti. Teda aj cez káble na stĺpoch verejného osvetlenia. Súd by mal rozhodnúť v najbližších dňoch. "Celý prípad je pre nás nepríjemný. Momentálne čakáme na vyjadrenie Okresného súdu k nášmu odvolaniu," informoval agentúru SITA právnik spoločnosti Peter Stano.

Vedenie siete cez káble na stĺpoch verejného osvetlenia považuje spoločnosť len za dočasné riešenie. V jej záujme je budovanie vedenia pod zemou, čo by malo byť "z estetického hľadiska prijateľnejšie riešenie pre Petržalku". Spoločnosť v tejto súvislosti rokuje s mestskou časťou Petržalka o takejto možnosti. Hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy pre agentúru SITA potvrdil, že starosta Milan Ftáčnik rokoval s predstaviteľmi spoločnosti. Tých dôrazne požiadal, aby odstránili "sporné" káble bez povolenia a mali pri svojich plánoch férový prístup a konali v zmysle zákonov. Spoločnosť totiž mala v čase natiahnutia káblov platnú zmluvu s mestom o prenájme stĺpov, nie však povolenie od miestneho stavebného úradu. Okrem toho sa stavebný úrad vyjadril dvakrát negatívne k rozsahu rozkopávok. Samospráve sa totiž nepáči, že by mala byť mestská časť každú chvíľu rozkopaná. Podľa Andrassyho by sa mali teda dohodnúť viacerí investori, okrem toho by sa plánované rozkopávky mali zaradiť aj do zoznamu celomestských rozkopávok.

Spoločnosť Digi Slovakia dnes zároveň informovala, že bude aj naďalej poskytovať služby retransmisie pre zákazníkov v mestskej časti Bratislava - Petržalka, konkrétne na uliciach Rusovská, Romanova, Osuského, Furdekova, Wolkerova, Gercenova a Rőntgenova. Tieto služby poskytuje prostredníctvom hlavných káblových trás vedených pod zemou, nie prostredníctvom sporných káblov na vedení. "Káble sú vedené vzduchom len na krátkom úseku. Robíme všetko pre to, aby sme situáciu vyriešili. Výsledok však závisí od rozhodnutia súdu a od výsledkov našich rokovaní s mestskou časťou," uviedla generálna manažérka spoločnosti Melinda Monica Morariu.

Zmluvu na prenájom stĺpov pre dočasné ukotvenie kábla na Rusovskej ceste v Petržalke podpísalo so spoločnosťou hlavné mesto. Jej platnosť bola so spätnou účinnosťou k 14. marcu 2009. Zmluvu však mesto 24. novembra vypovedalo. Magistrát odmietal tvrdenia, že by bol porušený zákon, údajne sa nič také pri ich kontrole nepotvrdilo. Štátny stavebný dozor však skonštatoval niečo iné, konkrétne - porušenie stavebného zákona a zákona o elektronických komunikáciách, ako aj rozpor s vyhláškou Ministerstva životného prostredia (MŽP) SR. Podľa nej totiž nie je možné viesť v intraviláne, teda zastavaných častiach obce takéto káble vzduchom, ale len pod zemou. Okrem toho bolo v tomto prípade potrebné získať platné územné rozhodnutie na umiestnenie stavby. Stavebný úrad ale vraj nič také nevydal.

(sita)

Páčil sa vám článok?