Račanov má pred záplavami chrániť polder

23.1.2010
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Rača by mala byť lepšie chránená proti prívalovým vodám z dažďov aj z Banského potoka. Slovenský vodohospodársky podnik totiž chce nad územím mestskej časti na Banskom potok vybudovať polder.

Ide o prvok protipovodňovej ochrany, suchej nádrže ako jedného z komplexu opatrení. Cieľom je znížiť kulmináciu povodňovej vlny v Banskom potoku ešte nad intravilánom tejto mestskej časti a spomaliť tak vzostupnú a klesajúcu vetvu povodní. Potoky, odvodňovacie kanály a rigoly totiž nestačia plynulo odvádzať pritekajúcu vodu z Malých Karpát, pre nedostatočnú kapacitu často nestačia ani kanalizačné zberače.

Lokalita výstavby je situovaná v Knížkovej doline, prístupná asfaltovou lesnou cestou, najbližšie obytné budovy a chaty sú od lokality poldra vzdialené približne 200 metrov. Hrádza poldra by sa mala postaviť na čistinke asi 800 metrov nad miestnym amfiteátrom, počíta sa aj s preložkou potoka a dočasnou preložkou lesnej cesty.

Predpokladaný termín začiatku stavby je marec 2011, ukončená by mala byť o rok neskôr. Investičné náklady na stavbu sa odhadujú na 433-tisíc €.

(sita)

Páčil sa vám článok?