Mestský útulok bude otvorený po celý rok

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Celoročné pôsobenie útulku pre ľudí bez prístrešia Mea Culpa na Hradskej ulici vo Vrakuni sa už opiera aj o dodatok k zmluve medzi magistrátom Bratislavy a Fakultou zdravotníctva a sociálnych vecí Trnavskej univerzity.

Zmluvu podpísali bratislavský primátor Andrej Ďurkovský a dekan trnavskej fakulty Vladimír Krčméry. Primátor Bratislavy odôvodnil predĺženie aktivity Mea Culpa zo zimného obdobia na celý rok slovami: „K tomuto kroku ma nasmerovali aj časté sťažnosti obyvateľov Bratislavy, ktorí upozorňovali na neutešenú situáciu počas letných mesiacov, keď lavičky, na verejných priestranstvách sú veľa ráz znečistené, poškodené a často aj niekoľko hodín obsadené neprispôsobivými občanmi či bezdomovcami.“ K rozhodnutiu o zmene režimu útulku prispela aj ochota Trnavskej univerzity prispievať na jeho chod od mája do septembra mesačne sumou 40-tisíc korún.

Predĺženie pôsobenia útulku je už tretím krokom v tomto roku, ktorým magistrát prispel k riešeniu problému. Prvým bolo zriadenie stanového mestečka v zimnom období a druhým sprístupnenie celoročnej hygienickej stanice pre bezdomovcov a útulku pre združenie Domov pre každého. Ten stojí v susedstve Mea Culpa a poskytuje celoročne vyše 60 lôžok.

Mea Culpa bude otvorená denne od 16.00 do 8.00 h ráno. Osadenstvo útulku má k dispozícii teplú večeru a ráno čaj s pečivom. Kapacita je 36 postelí, pričom nikto nesmie prenocovať viac ako 30 nocí. Útulok je v súčasnosti plne vyťažený, mesto, samosprávy mestských častí a zainteresované občianske združenia preto ďalej pokračujú v hľadaní nových priestorov aj preto, aby sa bezdomovci rozptýlili a nesústreďovali v jedinej mestskej časti.

Páčil sa vám článok?