V Karlovej Vsi po štvrťstoročí obnovili fontánu

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Od soboty je Karlova Ves bohatšia o zaujímavú fontánu v parčíku na rohu ulíc Novackého a Adámiho. Autorom je architekt Jozefa Fabianek. Fontána je diaľkovo ovládaná, má dve kaskádovité nádrže s vlastným vodotryskom.

Vodotrysk vytvorili v 70. rokoch, úplne ho nikdy nedokončili a 25 rokov nefungoval. Podľa dostupných údajov bola fontána po inštalácii funkčná iba necelý rok. Pri prevádzke sa vyskytli problémy s odtokom vody. Ďalším dôvodom odstavenia fontány boli aj narastajúce sťažnosti obyvateľov bývajúcich v blízkosti fontány pre jej hlučnosť. Mestská organizácia pamiatkovej obnovy Paming sa pri rekonštrukcii zamerala na obnovu rekonštrukcie technologickej časti, rozvodu vodoinštalácie a elektroinštalácie.

Menej nákladov sa vynaložilo na estetický vzhľad fontány - doplnila sa iba chýbajúca dlažba a odstránili sa výtvory sprejerov. Na obnovu vonkajšieho vzhľadu však potrebuje Paming ďalších 500-tisíc korún. Celkové náklady na obnovu funkčnosti fontány predstavujú 850-tisíc korún. Na týchto nákladoch by sa mali podieľať mestská časť Bratislava - Karlova Ves a Paming.

Páčil sa vám článok?