V Medickej záhrade spevnia nové chodníky

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Medická záhrada je jedným z mála miest v Starom Meste, obľúbených všetkými generáciami, ale zmysel poslednej rekonštrukcie je otázny, konštatuje vo svojom liste Petra Baslíková, mamička jednoročnej ratolesti.

Čitateľka uvádza, že náhrada pôvodnej antukovej drte či hlineného povrchu chodníkov bielou kamennou drťou robí problémy najpočetnejším návštevníkom - rodičom s malými deťmi. „Z estetického hľadiska možno Medická záhrada získa, no na druhej strane je nová úprava značne obmedzujúca. Na takomto povrchu sa mamičkám tlačí kočík len veľmi ťažko. Na chodníkoch sa zvykli deti trojkolkovať či bicyklovať, teraz to bude nemožné,” píše P. Baslíková a dodáva, že Medická záhrada tým stráca časť svojho koloritu. Kladie tiež otázku, či je dôležitejší pekný dizajn alebo praktický povrch, na pohľad možno menej atraktívny, a oznamuje, že mamičky sa rozhodli podať petíciu, ktorou sa vyslovia za úpravu prijateľnú pre všetkých návštevníkov.

Úpravu Medickej záhrady robí správca a tým je VEPOS, organizácia mestskej časti Staré Mesto. Vedúci jej komunikačného odboru Stanislav Jurikovič v tejto súvislosti oznámil, že problém zmizne, keď sa ukončí čiastočná revitalizácia nielen Medickej, ale aj Grassalkovichovej záhrady, ktorú pani Baslíková tiež spomína. Poprosil tiež našu redakciu, aby v mene mestskej časti požiadala mamičky o strpenie práve do spomínaného skončenia prác. Nová drť nahradzuje predchádzajúcu antukovú, ktorá sa však používaním vtlačila do zeme a za suchého počasia bola prašná. Za vlhka sa však na nej vytvárali kaluže, ktoré s prachom a antukou všetko znečisťovali. Nová drť sa nepráši a nemení sa na blato - len treba tento posyp dôkladne utlačiť, čo práve VEPOS robí. „V krátkom čase nebude ani tento posyp robiť problémy pri tlačení kočíkov, chce to len čas,“ uzatvára svoju odpoveď S. Jurikovič.

Páčil sa vám článok?