Detská nemocnica dostane unikátny dýchací prístroj

3.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Detská fakultná nemocnica s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave bude mať nový unikátny dýchací prístroj. Umožní jej to sponzorský dar rakúskeho Letiska Viedeň vo výške 50-tisíc eur.

Podľa prednostu Detskej kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny (DKAIM) Tibora Šagáta to bude jediný prístroj svojho druhu na Slovensku, doteraz si taký nemocnica požičiavala z Brna.

Zdôraznil, že detská nemocnica dýchacie prístroje má, ale upozornil, že ide o rôzne typy dýchacích prístrojov a nie všetky sa vždy dajú použiť. "Je to náhrada dýchania pre najťažšie choré deti," povedal dnes na tlačovej besede o novom dýchacom prístroji Šagát. Využíva sa hlavne v prípadoch, keď pľúca pacienta takmer prestávajú pracovať. Za irelevantné pritom označil to, či sa prístroj použije iba raz alebo stokrát. "Keď ho nemáte v arzenáli, nemôžete pokojne spávať," dodal Šagát.

Dnešný sponzorský dar je druhým darom Letiska Viedeň pre nemocnicu. V júli minulého roka dostala nemocnica dar približne 109-tisíc eur (3,3 mil. korún). Za ne sa kúpili nové, moderné prístroje napríklad pre Detskú kliniku anestéziológie a intenzívnej medicíny (DKAIM) a Detskú kožnú kliniku (DKK).

V prípade prvej spomenutej kliniky boli peniaze určené na nákup ôsmich infúznych púmp na presné dávkovanie tekutín a liekov, vyhrievacie lôžka pre tepelný komfort detských pacientov, pulzný oximeter, defibrilátor či laryngoskop na zabezpečenie priechodnosti dýchacích ciest. Na Detskú kožnú kliniku malo pribudnúť zariadenie na fotochemoterapiu, teda liečbu rôznych kožných ochorení. Nové prístroje však boli určené aj pre ďalšie kliniky.

(sita)

Páčil sa vám článok?