Staré Mesto súhlasí s výrubom v parčíku na Belopotockého, zamietnuť ho nemohlo

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto ako orgán ochrany prírody vydalo súhlas s výrubom 92 stromov a 740 štvorcových metrov kríkov v parčíku na Belopotockého ulici.

„Rozhodnutie starostu Čiernika podpísané vicestarostom Petrekom bolo súhlasné napriek desaťročnému občianskemu odporu proti likvidácii historického parku a napriek petícii, ktorá stále trvá a podpísalo ju doteraz skoro 1800 občanov, napriek tomu, že investor požiadal o výrub stromov na základe iného projektu, než ku ktorému má záväzné stanovisko magistrátu k investičnej výstavbe, a napriek tomu, že dotknuté štátne orgány ochrany prírody a magistrát nesúhlasia s likvidáciou zelene,“ uvádza sa vo vyhlásení Občianskej iniciatívy za zachovanie životného prostredia v Starom Meste, ktoré nám jeho predstavitelia poslali do redakcie.

Toto občianske združenie roky bojuje za zachovanie parčíka, ešte pred mesiacom sa zdalo, že parčík bude možné zachrániť. Vtedy sa uskutočnili rokovania, na ktorých sa zúčastnil primátor Bratislavy Andrej Ďurkovský, zástupcovia spomenutého občianskeho združenia a predstavitelia firmy ZIPP (Strabag). Táto firma vlastní pozemky, na ktorých parčík stojí, a chce na nich postaviť polyfunkčný objekt. Z rokovania vyplynulo, že parčík je možné zachrániť výmenou pozemku na Belopotockého ulici za inú adekvátnu parcelu. Konkrétne šlo o parcelu pri amfiteátri v Horskom parku. S týmto riešením by súhlasila aj spoločnosť ZIPP.

Keďže pozemok v Horskom parku nie je v správe mesta, ale mestskej časti, výmenu by muselo odsúhlasiť Staré Mesto. Príslušný návrh sa mal objaviť na májovom zasadnutí staromestského miestneho zastupiteľstva, starosta Peter Čiernik ho však nepredložil s odôvodnením, že príprava tohto kroku si vyžiada dlhší čas. Podľa hovorkyne magistrátu Evy Chudinovej primátor A. Ďurkovský koncom mája predloží na zasadnutie mestského zastupiteľstva návrh na odzverenie pozemku mestskej časti Bratislava - Staré Mesto s tým, že potom bude v správe mesta, ktoré zabezpečí zámenu. Vo svetle týchto skutočností sa zdá rozhodnutie Starého Mesta povoliť výrub stromov na Belopotockého ulici nepochopiteľné.

„Na zamietnutie výrubu neexistujú zákonné prekážky,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré nám poskytol Peter Kimijan z referátu komunikácie s verejnosťou staromestského miestneho úradu. „Museli sme plniť lehoty podľa správneho zákona. Zámena pozemkov s vydaním rozhodnutia o výrube nesúvisí. Keby dreviny patrili pod ochranu, nebolo by možné výrub povoliť.“ K prípadu sa ešte vrátime.

Páčil sa vám článok?