Príprava útulkov naberá vyššie tempo

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Bratislavský magistrát a Trnavská univerzita sa minulý týždeň dohodli na tom, že nocľaháreň pre bezdomovcov Mea Culpa na Hradskej ceste v mestskej časti Vrakuňa prechádza na celoročnú prevádzku.

Týmto rozhodnutím odstránili hrozbu, že 36 ľudí, ktorí momentálne prístrešie v Mea Culpa potrebujú, by sa zo dňa na deň opäť ocitlo na ulici. Momentálne totiž niet pre nich miesta ani v susedných objektoch, ktoré prevádzkuje občianske združenie Domov pre každého. Chod zariadenia by mala financovať Trnavská univerzita. Tlak na miesta v útulkoch, neistota, či bude Mea Culpa k dispozícii, ako aj fakt, že susedné zrekonštruované zariadenie na Hradskej v správe Domova pre každého mesiac po odovzdaní nefunguje, vyvolalo obavy aj medzi bezdomovcami, aj medzi občianskymi organizáciami, ktorí tejto skupine ľudí pomáhajú. Objavili sa šumy, že táto forma pomoci bezdomovcom v Bratislave je vôbec ohrozená.

Zrekonštruovaná ubytovňa a denný stacionár na Hradskej podľa slov Adriána Gschwenga zo združenia Domov pre každého nefunguje preto, lebo doteraz nebola celkom dokončená. Ešte stále v nej napríklad nie je nábytok. Na to, aby sa mohli do nej presťahovať, však už čakajú obyvatelia susedného staršieho objektu, ktorý tiež má byť zrekonštruovaný. Až potom sa celé zariadenie, teda dva útulky plus oddelený denný stacionár, môžu skolaudovať. „Rozhodne to musí byť hotové okolo 15. augusta,“ hovorí A. Gschweng. Konečná kapacita lôžok tu potom bude okolo 160, obe prevádzky ju však budú spolu môcť v prípade núdze zvýšiť dočasne asi o 50 lôžok.

Pracovná skupina 10 mimovládnych organizácií a zástupcov samosprávy i ministerstva sociálnych vecí sa v Bratislave snaží získať ďalšie priestory v iných mestských častiach, aby sa bezdomovci zbytočne nekoncentrovali na jednom mieste. Existujú dva útulky - v Lamači a v Petržalke, s ktorými majú mestské časti dobré skúsenosti. Snahou pracovnej skupiny pre bezdomovectvo je predísť podobnej situácii, aká sa vyskytla počas uplynulej zimy, keď sa muselo pre bezdomovcov vybudovať núdzové stanové mestečko, a zaviesť do starostlivosti o ľudí bez prístrešia systém.

Páčil sa vám článok?