Pri Klepáči by mal vyrásť nový sad

12.11.2009
0
Páčil sa vám článok?

Poslednú októbrovú sobotu sa na Mlyne Klepáč zišlo takmer dvadsať dobrovoľníkov, aby v areáli vysadili stromy a desiatky kríkov. Obnovili tak tradíciu ovocného sadu, ktorý bol v areáli Klepáča aj v minulosti.

Nové orechy, slivky, hrušky či jablone poskytnú v lete tieň, ríbezle, ostružiny, ale aj pár koreňov viniča a ďalšie jedlé kroviny zase ponúknu vitamínovú bombu najmä malým návštevníkom Klepáča a vytvoria prirodzenú bariéru medzi pozemkom a potokom Vydrica.

Stromy a kríky vysadili pri Mlyne Klepáč v rámci projektu Praktické realizácie zdravých jedlých záhrad v školách a komunitách, ktorý koordinuje občianske združenie Jablonka. Každú sobotu a nedeľu ponúka Mlyn Klepáč návštevníkom Železnej studienky príležitosť prispieť na dokončenie jeho rekonštrukcie a za odmenu si vychutnať čaj alebo kávu pri krbe s výhľadom na točiace sa mlynské koleso.

Mlyn Klepáč je s dvestopäťdesiatročnou históriou posledným zachovaným mlynom na bratislavskej Železnej studienke. Jeho majiteľka, Ľudmila Sedlárová-Rabanová, venovala svoj majetok deťom a mladým ľuďom z Bratislavy i okolia ako základňu v prírode. Klepáč je stavbou, ktorá rešpektuje pôvodnú architektúru a zachováva pôvodné stavebné a technické prvky.

Peter Robl
FOTO - autor

Páčil sa vám článok?