Na začiatku letných prázdnin už otvoria rekreačný areál na Železnej studienke

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Zrekonštruovaný rekreačný areál Železná studienka v Bratislave slávnostne otvoria 1. júla. Informoval o tom bratislavský primátor Andrej Ďurkovský.

Rekonštrukcia areálu sa začala koncom minulého roku odstránením nefunkčných zariadení. Vybudovalo sa univerzálne asfaltové ihrisko s basketbalovými košmi a volejbalovými stojkami a minifutbalové ihrisko s umelou trávou. Na vybudovanie týchto športovísk finančne prispeli Krajské športové centrum a Slovenský futbalový zväz.

Bratislavská vodárenská spoločnosť v areáli zaviedla vodovodné a kanalizačné rozvody a vybudovala prečerpávaciu stanicu. Spoločnosť Siemens buduje verejne osvetlenie a rozvodnú sieť elektriny. Firma Metrostav je generálnym dodávateľom stavebných prác, ktoré zastrešujú Mestské lesy v Bratislave ako investor zvyšnej stavebnej časti projektu. Táto časť zahŕňa rekonštrukciu všetkých komunikácií, vybudovanie verejných WC ako časti dostavby amfiteátra, rekonštrukciu hľadiska amfiteátra, výmenu zariadení detských ihrísk za 15 nových zariadení zoskupených podľa vekovej kategórie detí, výmenu smetných košov a lavičiek, rekonštrukciu a výmenu mostíkov ponad potok Vydrica.

V rámci projektu sa upravujú aj lesné chodníky v okolí. Najznámejší je lesný chodník, ktorý vedie paralelne s Cestou mládeže na Železnú studienku - tzv. otočka pri Rotunde, rovnaký vzhľad dostanú chodníky okolo štvrtého rybníka, na ktorom pribudne aj vyhliadkové mólo. Zaujímavosťou areálu bude špecificky stvárnený mobiliár - drevené objekty prírodného vzhľadu.

Po ukončení stavebných prác sa vysadí zeleň a obnovia sa trávniky, na ktorých bude po otvorení zavedený zákaz voľného kladenia ohňa. Obľúbené opekanie v prírode si budú môcť návštevníci areálu užiť len vo vyhradenom altánku s pracovným názvom Grill altánok alebo na tradičných lokalitách vyššie v území, ktoré sú označené informačným nápisom „Miesto na kladenie ohňa“. K tomuto kroku sa pristupuje so zámerom rozšíriť voľné trávnaté plochy na športové hry, prípadne na rozloženie deky či bezpečný pohyb menších detí. Rovnako bude v areáli obmedzený voľný výbeh psov.

Po znovuotvorení bude areál k dispozícii verejnosti na oddych s rodinou a športové vyžitie, mesto získa ďalší reprezentatívny priestor priamo v prírode s možnosťou kultúrneho a športového využitia.

Projekt je financovaný z programu priorít mesta Bratislava v rozsahu 44 miliónov korún, zvyšné náklady pokryjú Mestské lesy Bratislava.

Páčil sa vám článok?