Malý trh sa má vrátiť na pôvodné miesto, pretože to mestská časť sľúbila občanom

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Bratislava - Staré Mesto nevidí žiadne dôvody, pre ktoré by sa trhovisko Malý Trh nemalo vrátiť na svoje pôvodné miesto. Trh bol na Poľnú ulicu presunutý len dočasne vzhľadom na investičnú výstavbu.

Uviedol to Marek Hitka zo staromestského miestneho úradu. „Malý trh existoval na pôvodnom mieste desiatky rokov a z reakcií mnohých Staromešťanov vyplýva, že majú o jeho návrat na pôvodné miesto záujem,“ povedal nám. Ako upozornil, už pri schvaľovaní presunu trhoviska Malý trh na Poľnú ulicu v roku 1998 v súvislosti s výstavbou objektu prezývaného „sklenená loď“ vtedajšie vedenie mestskej časti Bratislava - Staré Mesto konštatovalo, že ide len o dočasné riešenie. „Starosta Peter Čiernik v rámci zachovania kontinuity po svojom predchodcovi Staromešťanom prisľúbil, že sa zasadí o to, aby sa trh vrátil na pôvodné miesto,“ uviedol.

Zrušenie a presúvanie trhu je podľa M. Hitku v kompetencii poslancov miestneho zastupiteľstva. Tí minulý rok prijatím Všeobecne záväzného nariadenia číslo 4/2005 potvrdili, že trh sa vráti na pôvodné miesto. Paragraf 3 tohto nariadenia vymedzuje trhové miesta na území mestskej časti, pričom sa v ňom uvádza, že trh na Poľnej ulici sa má presunúť na ulicu Malý trh (za uvedené uznesenie hlasovalo 18 z 22 prítomných poslancov).

„Na zasadnutí 28. júna 2005 padol aj poslanecký protinávrh, ktorý mal Malý trh z uznesenia vypustiť,“ konštatoval M. Hitka. „Plénum ho však odmietlo, keď ho podporilo len päť poslancov (Holčík, Jaška, Lenčešová, Pavlovičová, Španková). Trh by teda museli zrušiť poslanci a mestská časť by tiež zrejme musela vysvetľovať mnohým voličom, prečo nedodržala svoj záväzok a ako vyrieši prípadné súdne spory s nájomcami stánkov. K námietkam obyvateľov ulíc Malý trh a Mlynské nivy môžem uviesť len toľko, že „nový“ Malý trh bude určite kultivovanejší, ako to bolo v minulosti. Obavy 25 obyvateľov, ktorí spísali petíciu, sú preto zbytočné.“

M. Hitka sa vyjadril aj k sťažnostiam obyvateľov domov na ulici Malý trh 2 a Mlynské nivy 1 ohľadne parkovania a stánkov. „Ubezpečujem vás, že ak by to bolo čo i len trochu možné, starosta a mestská časť by určite zabezpečili parkovacie miesta pre každého obyvateľa Starého Mesta,“ uviedol. Pokiaľ ide o trhovnícke stánky, mestská časť podľa M. Hitku situáciu preveruje a v krátkom čase urobí nápravu.

Páčil sa vám článok?