Poliklinika na Tehelnej má nádej na prežitie

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Napriek hrozivým informáciám v niektorých médiách ešte celkom nezhasla nádej, že sa Polikliniku Tehelná, a.s., podarí ochrániť pred bankrotom, hoci už niektorí veritelia poslali svojich exekútorov.

Z tohto dôvodu je ekonomika polikliniky veľmi obmedzená. „Môžeme čakať čokoľvek,“ uviedol pre Bratislavské noviny riaditeľ polikliniky Peter Rea a vzápätí dodal: „Našťastie, najmä dodávatelia energií sú veľmi ústretoví. Aktuálne záväzky si plníme, ale staré dlhy zostávajú. Som veriteľom za ich trpezlivosť aj osobne vďačný.“ Vedenie aj osadenstvo polikliniky vlastne čakajú na chvíľu, keď politická situácia umožní dať zariadenie do rúk majetného a slušného vlastníka, ktorý bude mať záujem o ďalšie fungovanie ústavu.

V súvislosti s poliklinikou sa totiž hovorí aj o pozemkových špekulantoch, ktorým by vyhovoval krach zariadenia, jeho následná likvidácia a potom predaj pozemkov. Rovnako je tu však aj nádej na vyriešenie finančných problémov až do privatizácie, postup navrhol P. Rea a spočíva vo zvýšení imania vo výške 20 miliónov - to je zároveň aj výška dlhu polikliniky. S týmto riešením súhlasil aj Fond národného majetku, ktorý je vlastníkom celého balíka akcií polikliniky, tento krok však podmienil súhlasom vlády, pretože ide o chúlostivú záležitosť. Materiál o zvýšení imania sa však podľa našich informácií na vládu ešte nedostal.

Pokiaľ ide o poslanie polikliniky a najmä atmosféru v nej, riaditeľ sa s ľútosťou vyjadril, že lekári siedmych štátnych a 56 neštátnych ordinácií už prejavujú apatiu. „Nečudujem sa im, žijú štyri roky v provizóriu,“ uviedol a dodal, že sa to neprejavuje na službách 80-tisíc pacientov polikliniky.

Polikliniku Tehelná pred štyrmi rokmi vyradili zo siete štátnych zdravotníckych zariadení, vlani vyhral súťaž o jej privatizáciu neznámy praktický lekár, ktorý však od kontraktu odstúpil a následne sa pre vládnu krízu zastavil celý proces privatizácie.

Páčil sa vám článok?