V Baumaxe nebol návod v slovenčine

29.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Na základe podnetu spotrebiteľa sa inšpektori Slovenskej obchodnej inšpekcie vybrali 20. mája 2009 do predajne bauMAX na Rožňavskej ulici. Sústredili sa na to, či tu písomné informácie o výrobkoch poskytujú v štátnom jazyku.

V rámci kontroly inšpektori SOI zistili, že pri desiatich druhov črepníkových kvetín v celkovej hodnote 1720,50 eura, chýbal písomný návod o spôsobe ich ošetrovania v štátnom jazyku. Zákon o ochrane spotrebiteľa upravuje niektoré podmienky podnikania významné z hľadiska ochrany spotrebiteľa.

K základným podmienkam patrí povinnosť predávajúceho poskytnúť informácie uvedené v § 11 a 12, pokiaľ sú v písomnej forme, v štátnom jazyku. Túto svoju povinnosť spoločnosť, ako predávajúci, preukázateľne porušila. Pokuta bola 400 eur.

Inšpektori SOI robia kontrolu vnútorného trhu, aby zisťovali, či predávajúci, výrobcovia, dovozcovia, resp. dodávatelia alebo osoby uvedené podliehajúce ustanoveniam zákona o ochrane spotrebiteľa dodržiavajú povinnosti a zákazy, vyplývajúce im zo zákona alebo právnych aktov Európskych spoločenstiev v oblasti ochrany spotrebiteľa. Rozhodujúcim pre konštatovanie, či bol zákon dodržaný alebo porušený, je stav zistený v čase kontroly. Porušenie zákona má správny orgán povinnosť sankcionovať pokutou až do výšky 66 387,83 eura.

Pri určovaní výšky postihu SOI zohľadnila charakter a závažnosť zisteného protiprávneho konania, spočívajúce v porušení zákonného práva spotrebiteľa na poskytnutie informácií o vlastnostiach, spôsobe použitia a údržby výrobku, ako aj v informovaní o výrobcovi alebo aj o dovozcovi alebo dodávateľovi.

Tie spočívajú v potenciálnom ohrození majetku spotrebiteľa z dôvodu neposkytnutia písomných informácií o spôsobe správneho použitia zakúpených výrobkov v štátnom jazyku. Neposkytnutím zrozumiteľnej informácie o správnom používaní výrobku hrozí spotrebiteľovi prípadná možná ujma na majetku, prípadne zdraví pretože nesprávne zaobchádzal s daným výrobkom.

Marián Taller
(Spracované z právoplatných rozhodnutí Slovenskej obchodnej inšpekcie)
ZÁKAZNÍK JE PÁN

Páčil sa vám článok?