Začalo územné konanie o kotolni na biomasu

12.10.2009
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavská Vrakuňa plánuje prebudovať plynovú kotolňu na Železničnej ulici na spaľovňu biomasy, o umiestnení stavby začalo územné konanie. Agentúre SITA to potvrdil zástupca starostu mestskej časti Marek Hargaš. Návrh na vydanie rozhodnutia podala spoločnosť Temming, a.s.

Projektová dokumentácia pre územné konanie rieši podľa Hargaša prístavbu a nadstavbu existujúcej kotolne, osadenie dvoch nových kotlov na spaľovni drevoštiepky. Pri dvoch súčasných plynových kotloch budú osadené nové kotly spaľujúce drevoštiepku s technologickým príslušenstvom. Pri kotolni bude vybudovaný nový komín a denný zásobník s podávačom paliva. Zároveň bude vybudovaná nová spevnená plocha na uskladnenie biomasy a manévrovanie vozidiel. Existujúci chodník bude preložený okolo areálu kotolne.

Spoločnosť Temming kúpila od mestskej časti tepelnoenergetické zariadenia za 1 095 399 € bez DPH. Rozhodli o tom miestni poslanci vlani na decembrovom rokovaní. Podľa Hargaša predala mestská časť len teplovody, rozvody a plynové kotolne. Nehnuteľnosti kotolní, stavby i pozemky zostávajú podľa neho v správe mestskej časti. V kúpnopredajnej zmluve je podľa neho implementovaných viacero efektívnych mechanizmov, aby mohla mestská časť aj po predaji zariadení naďalej kontrolovať kvalitu dodávky tepla, tiež bude prostredníctvom Stálej komisie kontrolovať cenotvorbu a investičné zámery v lokalite. Kupujúci sa pritom zaviazal prebudovať kotolňu a vystavať najneskôr do 30. júna 2010 biomasové riešenie pre Vrakuňu za približne 3 319 392 €. Ak to nestihne, všetky zmluvy podľa Hargaša môžu padnúť.

Palivová základňa kotolní, ktorá by namiesto zemného plynu využívala na kúrenie biomasu, by sa mala zmeniť v priebehu dvoch rokov. Vrakuňa by tak mohla kúriť ekologicky a lacnejšie, pričom ceny za kúrenie by sa stabilizovali. Najefektívnejším riešením by malo byť prebudovanie najväčšej zo štyroch kotolní - Železničná na vykurovanie drevnou štiepkou. Ak sa všetko podarí, počas nastávajúcich rokov by chceli podľa starostu Ladislava Faturu zrekonštruovať aj zvyšné kotolne, na čo by chceli použiť aj peniaze z Európskej únie.

(sita)

Páčil sa vám článok?