Mesto má trvalý útulok pre bezdomovcov

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Vstup verejnosti do izolovaného sveta bezdomovcov prostredníctvom pomoci počas tohtoročných mrazov odhalil, že táto spoločnosť nie je jednoliata a že preto bude treba diferencovať aj pomoc.

Lapidárne sa to prejavilo v slovách bratislavského primátora Andreja Ďurkovského o potrebe zriadiť záchytku, kam bude možné previezť alebo bezvládnych, alebo agresívnych ľudí a mať ich pod kontrolou. Vyslovil sa tak počas otvárania prvého útulku so Strediskom osobnej hygieny, ktorý včera slávnostne otvoril spolu s ministerkou sociálnych vecí Ivetou Radičovou. Pre naše noviny sa primátor ďalej vyslovil, že spočiatku bude musieť niesť ťarchu prevádzky záchytky mesto, neskôr sa však budú na tom musieť podieľať aj klienti záchytky. V tejto súvislosti pripomenul potrebu ďalších zmien legislatívy, aby sa napríklad takéto sumy mohli sťahovať zo sociálnych dávok.

Iveta Radičová zdôraznila, že takéto zariadenia nemožno koncentrovať v jednom meste a tobôž nie v jednej štvrti. Uviedla, že jej rezort preto rokuje s ministerstvom obrany o uvoľnení objektov pre útulky aj v iných mestách a tiež, že armáda prisľúbila pomoc aj pri zariaďovaní interiérov útulku vo Vrakuni, ktorý je od prvého mája v prevádzke.

Objekt stojí vedľa známeho útulku Mea Culpa. S podporou magistrátu, mestských častí Vrakuňa a Staré Mesto, ministerstva práce, rodiny a sociálnych vecí a bratislavského kraja objekt za niekoľko mesiacov zrekonštruovalo občianske združenie Domov pre každého. Náklady zatiaľ dosiahli 2,5 milióna korún, ďalšieho pol milióna bude stáť oprava a výmena okien. Mesto predalo objekt občianskemu združeniu za symbolickú jednu korunu a primátor nevylučuje podiel mesta na hradení energií.

V hornej časti bude útulok pre bezdomovcov so záujmom o resocializáciu. Ich pobyt bude limitovaný na tri mesiace až dva roky, čo sa bude riešiť individuálne. V budove bude 70 lôžok. V dolnej časti je zriadené stredisko osobnej hygieny, ktoré bude otvorené od deviatej do osemnástej, v zime sú však pripravení pôsobiť nepretržite. V stredisku sú sprchovacie boxy, toalety, prezliekareň a dve spoločenské miestnosti, kde sa bude podávať čaj. V prípade núdze, mrazov, spĺňa budova hygienické limity na prichýlenie 120 ľudí.

Po dokončení tejto budovy zrekonštruujú terajší útulok, kde bude o čosi menej lôžok - šesťdesiat.

Páčil sa vám článok?