Na Klepáči je prioritou sanácia terénu, vlastníčka chce zvyšky mlyna zachrániť

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Spevnením a obnovením oporného múra pod svahom s turistickým chodníkom a rovnakým zákrokom na brehovom opevnení potoka Vydrica sa začne praktická záchrana zvyškov jediného z deviatich mlynov, ktoré na Vydrici kedysi stáli.

Informoval o tom Viliam Sedlár, ktorého manželka, vlastníčka celého objektu, sa v mlyne narodila. Pred rokmi darovala Klepáč skautskému klubu, ktorý však nielenže neurobil asanačné kroky a nezachránil objekt pre deklarovanú skautskú základňu, ale nechal ho ďalej ničiť. Štvorročná súdna dohra sa skončila vrátením objektu Ľudmile Sedlárovej - Rabanovej.

Až tým sa začala premena miesta na budúcu základňu nielen pre skautov, ale vôbec pre mladých. V súčasnosti je však pred záchrancami len množstvo náročnej práce. Aby sa podarilo zachrániť a neskôr do nového muriva zakomponovať zvyšky pôvodného muriva, musí sa hneď po spevnení terénu objekt zastrešiť. Na obnove vyše dvestopäťdesiatročnej budovy majú veľký záujem aj pamiatkari. Pri rekonštrukcii sa bude vychádzať z dostupnej dokumentácie, dobových fotografií i kresieb z čias ešte funkčného mlyna.

Celý objekt má čo najviac pripomínať Klepáč, ako si ho ešte niektorí Bratislavčania pamätajú. Dokonca v jeho prízemí bude aj malá výletná kaviarnička a jedna klubovňa s bezbariérovým prístupom. V hornej časti budovy bude niekoľko miest na nocľah, klubovne a byt pre správcu, ktorý bude predstavovať celý personál. V areáli vybudujú táborisko, bude tu totiž naozaj skautská základňa, snahou Viliama Sedlára a ostatných záchrancov je aj inštalovanie mlynského kolesa, prípadne jeho repliky. V areáli budú ihriská pre deti krátkodobých výletníkov a mládež, ktorá bude využívať Klepáč na sústredenia, bude mať vlastné ihriská. Pri objekte je tiež potrebné vykopať vlastnú studňu a vybudovať úpravňu vody, ako aj čistiareň odpadových vôd - nie sú tu žiadne siete. Preto bude treba zrejme ešte pred začatím stavebných prác zriadiť aspoň elektrickú prípojku.

Mestské lesy už odstránili dreviny ohrozujúce objekt od svahu, pod ktorým stojí. Na rade je rozhodnutie o osude turistického chodníka, ktorý prechádza čiastočne aj pozemkom patriacim ku Klepáču, pretože práve sanáciou svahu pod ním sa musí začať.

Páčil sa vám článok?