Na Mudroňovej ulici sadia nové stromy

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na Mudroňovej ulici sa začala výsadba nových stromov, a to takým spôsobom, že staré sa odstraňujú, do jám, ktoré po nich ostanú, sa osadia nové stromy a zakryjú sa tou istou zeminou.

Na túto aktivitu nás upozornili naši čitatelia, pričom vyjadrili obavu, že rovnaká zemina môže byť po zime kontaminovaná soľou alebo iným posypovým materiálom, ktorý môže novo vysadeným stromom ublížiť. Preto sme sa obrátili na mestskú záhradníčku Annu Galčíkovú s otázkami, či môže použitie pôvodnej zeminy poškodiť novo zasadené stromy, či je opísaný spôsob výsadby stromov správny, alebo je správny iný postup, na ktorých miestach Mudroňovej ulice sa sadia nové stromy a koľko ich je. „Zatiaľ bolo posadených osem kusov hrabov pyramidálnych,“ povedala nám A. Galčíková. „Je to stĺpovitá forma stromov, ktorých koruny nerastú do šírky, aby neohrozovali trolejbusové vedenie a nemuseli sa stále orezávať.“

Ako ďalej vysvetlila, nové stromy sa vysádzajú aj s koreňovým balom, čo znamená, že korene sú v hline z pôvodného stanovišťa stromu a sú chránené ešte obalom, ktorý sa samovoľne rozpadne v pôde, takže na vysádzané miesto sa dostane len časť pôvodnej zeminy. „K poškodeniu stromov z tohto dôvodu by nemalo prísť,“ konštatovala.

Opísaný spôsob výsadby stromov je podľa nej štandardný pri drevinách s koreňovým balom, stromy sú ukotvené kolíkmi a na povrchu výsadbovej jamy je vytvorená závlahová miska. „Iný postup je pri výsadbe voľnokorenných drevín, kde korene nie sú chránené balom zeminy, tam sa odporúča pridať kompost, resp. umelé hnojivá,“ vysvetlila.

Dodala, že na Mudroňovej sa stromy vysádzajú do prázdnych štvorcov, kde sa musia odstrániť staré pne. Postupne sa vysadia všetky prázdne miesta. Stromy sú vysádzané v rámci náhradných výsadieb, ktoré určila vo svojich rozhodnutiach mestská časť Staré Mesto. „Teraz bolo vysadených osem stromov podľa rozhodnutia z roku 2004,“ povedala nám A. Galčíková. „Ešte by malo byť vysadených asi tridsať, ale v rôznych časových intervaloch, pretože v rozhodnutiach sa udáva termín od kedy do kedy môžu byť stromy vysadené. Všetky budú vysadené v rámci náhradných výsadieb.“

Páčil sa vám článok?