Horúčavy najhoršie znášajú medvede, vlky a zubry

9.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

Letné horúčavy v bratislavskej Zoologickej záhrade (ZOO) znášajú najhoršie medvede, vlky a zubry. Tvrdí to vedúca oddelenia vzdelávania a propagácie v ZOO Bratislava Silvia Pirošková.

"V podstate všetky zvieratá pochádzajúce z našich zemepisných šírok sa z horúčav veľmi netešia, lebo na teploty nad 30 stupňov nie sú tak adaptované ako teplomilné druhy. Nedá sa však povedať, že by horúčavy extrémne zle znášali, len sú menej aktívne ako napríklad zebry, žirafy, hrošíky či nosorožce," uviedla S. Pirošková.

Väčšine z chovaných jedincov však podľa nej vysoké teploty neprekážajú, pretože pochádzajú z oblastí s teplým podnebím (tropické a subtropické pásmo - Afrika, Ázia, Južná Amerika, Austrália). V lete teda fungujú ich prirodzené obranné mechanizmy, ktorými sú geneticky vybavené - ide o adaptáciu na ekologické podmienky. Pirošková zároveň doplnila, že zatiaľ nechovajú žiadny špecifický druh zvieraťa, ktorý obýva severnú pologuľu a potreboval by špeciálne chladenie počas leta.

Počas leta tiež zabezpečujú zvieratám vo vonkajších výbehov dostatok prístreškov - stromov, drevených prístreškov alebo skalnatých previsov. Vnútorné chovné zariadenia, ako napríklad maštale, zas dostatočne prevetrávajú. "Veľmi dôležitý je dostatočný prísun vody, zvieratá v lete spotrebujú na pitie a kúpanie dvakrát toľko vody ako v zime. Niektoré naše zvieratá majú vo výbehoch k dispozícii bazén alebo jazierko, napríklad medvede, hrošíky či veľké mačky, takže počas horúcich dní sa môžu zvlažiť kúpeľom. Medvede dokonca aj sprchujeme, majú to veľmi radi," vysvetlila Pirošková.

Ako tiež konštatovala, počas leta upravujú zvieratám kŕmne dávky a čiastočne aj denný režim - ten si však prevažne vedia upraviť samé. "Kopytníky dostávajú veľmi málo jadrového krmiva, ktoré je dobré na tuky a podáva sa najmä na jeseň a v zime. Dostávajú teda viac ovocia a zeleniny a zelené krmivo vrátane okusu, teda vetvičiek stromov, ktoré obžierajú," spresnila Pirošková. Minimálne znižujú kŕmnu dávku šelmám, veľké mačky dostávajú hovädzie, konské, kozie mäso, hydinu a králiky, "ale všetko s mierou, aby nemali zbytočné tuky, ktoré by im mohli spôsobovať problémy". Malé šelmy, medvede, vtáky a opice majú podľa nej celoročne veľmi pestrú a výživnú stravu a dostávajú zvýšené dávky sezónneho ovocia a zeleniny. Veľké mačky, medvede aj opice dostávajú počas leta aj "zmrzlinu", nie je to však klasická ako konzumujú ľudia, ale zmrazené ovocie alebo mäso, ktoré si zvieratá musia z ľadovej kocky vylízať. "Je to pre ne osviežujúce aj zábavné," zhodnotila Pirošková.

Prakticky všetky zvieratá na leto zhodia zimnú srsť, takže im podľa nej aj príroda pomáha prežiť horúce dni. Aktivita zvierat počas leta je iná ako na jar, na jeseň a v zime. "Skoro ráno, keď je trošku

chladnejšie a sviežejšie, sú zvieratá aktívne, pohybujú sa, ošetrujú, hrajú. So stúpajúcou teplotou klesá ich aktivita a najhorúcejšie hodiny počas dňa prespia alebo preležia v tieni vo vonkajších výbehoch alebo sú zalezené vo vnútorných ubikáciách. Potom opäť ožívajú podvečer," doplnila Pirošková.

(sita)

Páčil sa vám článok?