Bratislavské sysle presídlia na Záhorie

5.8.2009
0
Páčil sa vám článok?

Rovnako ako na väčšine slovenských letísk, aj Letisko M. R. Štefánika začalo s letným odchytom sysľa pasienkového. Syseľ pasienkový je zákonom chránený druh a ako už jeho názov napovedá, je úzko viazaný na pasienky. Trávnaté plochy bratislavského letiska mu poskytujú vhodné podmienky na život, preto sa tu syseľ rozšíril.

„Prítomnosť sysľa je lákadlom pre dravé vtáky, ktoré nalietavajú nad vzletovo-pristávacie dráhy, kde hrozí ich kolízia s lietadlami a to môže mať negatívne následky. Preto každoročne spolupracujeme s ochranármi, ktorí zabezpečujú jeho odchyt a premiestnenie na iné lokality," informuje Peter Pecher z odboru správy letiskových plôch.

„Sysle z bratislavského letiska prenášame na náhradnú plochu na Záhorí, ktorá vyhovuje ich životným potrebám. Máme tu nadviazanú výbornú spoluprácu s užívateľmi pozemkov, ktorí nám vychádzajú v ústrety pri hospodárení na lokalitách, kde sysle žijú. Vďaka optimálnym podmienkam sa môžeme tešiť so silnej, životaschopnej syslej kolónie," hovorí Ervín Hapl z mimovládnej organizácie Ochrana dravcov na Slovensku.

(mad)
FOTO - SITA

Páčil sa vám článok?