Voda v Chorvátskom ramene je čistejšia

30.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Voda v Chorvátskom ramene v mestskej časti Petržalka je v porovnaní s minulosťou o čosi čistejšia. Vyplýva to z pravidelného monitoringu kvality vody po spustení prevádzky prečerpávacej stanice na dolnom úseku ramena neďaleko depa Dopravného podniku Bratislava (DPB) pred dvoma rokmi. Uviedol to hovorca Petržalky Ľubomír Andrassy.

"Celoročné prečerpávanie vody z ramena do Dunaja prináša pozitívne výsledky. Rozhýbanie dovtedy stojacej vodnej plochy totiž prispieva nielen k podpore samočistiaceho efektu, ale taktiež k zlepšeniu podmienok pre existujúcu faunu a flóru," povedal Andrassy. Po dvoch rokoch bol podľa neho zaznamenaný zvýšený výskyt vodných rastlín a živočíchov.

Chorvátske rameno ako vodné dielo nemá len ekologický rozmer, ale zabezpečuje aj odvodňovanie úseku diaľnice na Einsteinovej a vyrovnáva hladinu Dunaja. "Najväčšiu bratislavskú mestskú časť chráni pred prívalovými dažďami a možnými povodňami," konštatoval Andrassy.

Hovorca však zároveň priznáva, že Chorvátske rameno nie je napriek spomínaným výsledkom pravidelného monitoringu úplne čisté. Mestská časť ho síce pravidelne na jar a jeseň čistí, vždy sa v ňom ale v niektorých úsekoch nájdu nové odpadky. "Ak chcú mať ľudia čistú vodu, nemali by tam stále hádzať nejaký bordel," povedal Andrassy. Najčastejšie sa vo vode objavujú nákupné vozíky či igelitky, nájdu sa však aj detské kočíky.

Prečerpávacia stanica na dolnom úseku Chorvátskeho ramena funguje od júla 2007. Odbornú prevádzku stanice zabezpečuje na základe zmluvy s miestnym úradom Slovenský vodohospodársky podnik, keďže samospráva nie je oprávnená prevádzkovať akékoľvek vodné dielo.

Projekt revitalizácie Chorvátskeho ramena sa začal v roku 2003, stavebné objekty skolaudovali koncom roka 2005. Projekt stál takmer 1,66 mil. eur - 75 % hradila Európska únia, 20 % išlo zo štátneho rozpočtu a zvyšných 5 % dala mestská časť.

(sita)

Páčil sa vám článok?