Vydrica narobila v lesoparku veľké škody, odplavila turistický chodník a zničila most

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Rozvodnený potok Vydrica spôsobil rozsiahle škody v bratislavskom lesoparku. Stalo sa tak 29. marca, keď jeho hladina kulminovala. Voda poškodila mosty, asfaltovú cestu a upchaté boli priepusty.

Ako nám povedal Peter Pivko z organizácie Mestské lesy v Bratislave, najväčšie škody vznikli na vozovke a na moste medzi druhým a tretím lomom, kde voda podmyla základy mosta a asfaltová cesta, ktoré cez neho prechádza, sa prepadla. „Na ďalšom moste, ktorý je situovaný nižšie, pod druhým lomom, došlo k podmytiu základov a sčasti aj k poškodeniu vozovky,“ uviedol. „Okraje asfaltovej cesty boli podmyté a narušené aj na viacerých ďalších miestach, okrem toho sa znížila svetlosť mostov, pretože sa pod nimi nahromadili naplaveniny.“

Pod Železnou studienkou naplavené drevo upchalo tok potoka a v dôsledku toho vyliata voda odplavila časť turistického chodníka. Škody, ktoré rozvodnená Vydrica na území lesoparku spôsobila, zatiaľ neboli presne vyčíslené, ale určite sa budú pohybovať rádovo v stovkách tisíc korún, pretože spomenutý zdevastovaný most medzi druhým a tretím lomom bude potrebné kompletne zrekonštruovať.

Podľa slov P. Pivka je poškodená asfaltová cesta jedným z hlavných ťahov v bratislavskom lesoparku, využívajú ju peší návštevníci, cyklisti, pomocou nej sa zabezpečuje aj lesná prevádzka. Odstránenie škôd na tejto komunikácii je potrebné vykonať v čo najkratšom čase, aby mohla opäť slúžiť svojmu účelu, ale napríklad aj z dôvodu, aby v prípade nutnosti bola táto lokalita prístupná pre vozidlá rýchlej zdravotnej pomoci. Rozpočet organizácie Mestské lesy v Bratislave, ktorá má územie bratislavského lesoparku v správe, s takouto situáciou nepočítal. Mestské lesy by preto uvítali, keby jej pri odstraňovaní škôd pomohli aj iné subjekty.

Páčil sa vám článok?