Pokračuje rekonštrukcia ciest a chodníkov

13.7.2009
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Petržalka pokračuje počas leta v rekonštrukcii niektorých ciest a chodníkov. Niektoré časti mnohých z nich sú po zime v kritickom až dezolátnom stave. Podľa hovorcu mestskej časti Ľubomíra Andrassyho je najvážnejšia situácia na Námestí hraničiarov.

Komplexná oprava prepadnutých chodníkov si vyžiada podľa odhadov okolo 70-tisíc eur. Okrem toho má Petržalka naplánovanú opravu ďalších 18 komunikácií a chodníkov vo svojej správe. Ide napríklad o Wolkrovu, Macharovu, Pifflovu, Černyševského, Vavilovovu, Jungmannovu, Mlynarovičovu, Haanovu, Furdekovu, Gessayovu, Šustekovu, Blagoevovu, Medveďovu, Pankúchovu či Mánesovo námestie.

Okrem rekonštrukcií však mestská časť plánuje aj výstavbu nových chodníkov. Tento rok by mohli pribudnúť na Romanovej, Gessayovej, Znievskej a Haanovej ulici. Projektová dokumentácia bola vypracovaná ešte v minulom roku, v súčasnosti sa čaká na vydanie územného rozhodnutia a následne stavebného povolenia. Prenájom pozemkov na vybudovanie chodníkov má už Petržalka zmluvne potvrdený. Výstavba by mala stáť okolo 30-tisíc eur.

Podľa Andrassyho sa mestskej časti nepodarí v tomto roku vybudovať viac chodníkov. "Zmena legislatívnych pravidiel pre vybudovanie chodníkov a aj záujem o nové chodníky nie je taký, aký sme očakávali," povedal Andrassy.

Na jednej strane má mestská časť menej podnetov na to, kde by mohli nové chodníky pribudnúť. Situáciu však komplikuje aj legislatívna zmena. V minulosti stačilo na získanie povolenia "len" ohlásenie drobnej stavby na stavebnom úrade, v súčasnosti je potrebné na základe projektovej dokumentácie požiadať o územné rozhodnutie, ktoré vydá stavebný úrad inej mestskej časti a následne aj o stavebné povolenie.

Preto sa napríklad žiadosťou Petržalky o vybudovanie nových chodníkov zaoberá stavebný úrad v Starom Meste. "V rozpočte nám zostávajú voľné finančné prostriedky. Tie sme presunuli do podkapitoly spojenej s opravou a rekonštrukciou chodníkov," uviedol Andrassy. Ide o 24-tisíc eur.

Na opravu komunikácií a dopravného značenia bolo na tento rok schválených okolo 170-tisíc eur, vyčerpalo sa takmer 50-tisíc eur. Zostalo tak okolo 120-tisíc eur, z toho by však 70-tisíc eur malo ísť na spomínanú opravu Námestia hraničiarov.

K zvyšku by mala pribudnúť spomínaná suma 24-tisíc eur. Mestská časť doteraz opravila komunikácie a chodníky napríklad na Hálovej, Fedinovej, Prokofievovej, Gercenovej, Záporožskej, Romanovej či Starohájskej. Opravené boli tiež chodníky na Belinského, Romanovej či Rovniankovej ulici.

(sita)

Páčil sa vám článok?